Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Kapitalværdi

Written: 5. december 2018

Hvad er kapitalværdi?

Når du i en virksomhed vil investere i et aktiv, vil du ofte bestemme aktivets kapitalværdi. Et aktivs kapitalværdi er den aktuelle værdi af de fremtidige indbetalinger, som aktivet vil opnå. Kapitalværdien bruges altså til at bestemme, om de fremtidige indbetalinger er større end investeringsbeløbet, og man kan derfor vurdere, om investeringen er en god ide.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Kapitalværdien kaldes ofte også for nutidsværdien.

Hvordan beregnes kapitalværdien?

Kapitalværdien kan udregnes med mange forskellige metoder. Den mest brugte er kapitalværdimetoden, men der findes også annuitetsmetoden og tilbagebetalingsmetoden. Princippet bag disse metoder er at sammenligne prisen af et aktiv med den sum, som aktivet forventes at indbringe i løbet af dets levetid. Derfor skal man også tage højde for, hvor mange år aktivet kan holde, og hvor mange år der vil gå, inden aktivet er blevet teknologisk udkonkurreret, og man er nødt til at købe en nyere model, hvis der er tale om eksempelvis en maskine.

Udover disse faktorer tager metoderne også højde for, at et aktuelt beløb skal kunne sammenlignes med et beløb, der falder på et andet tidspunkt. Et aktuelt beløb skal derfor tillægges renter, hvis det skal kunne sammenlignes med et fremtidigt beløb. Dette gøres ved også at inddrage kalkulationsrenten i ligningen. Her skal der derudover tages højde for renters rente.

Det er naturligt, at hvis renten er lav, vil kapitalværdien være større og vice versa.

Når man har udregnet kapitalværdien med en af metoderne, vil man have et facit, der er den estimeret indtjening eller udgift på investeringen, og dette er investeringens kapitalværdi. Her vil du som virksomhed gerne have et positivt facit, da investeringen dermed giver en indtjening. Dette facit kan du så bruge til at vurdere, om investeringen er smart, og du kan bruge det til at sammenligning med andre mulige investeringer. Dette kunne eksempelvis være en god ide, hvis du skal købe en ny maskine og gerne vil bestemme, hvilken maskine der kan give det største udbytte.