Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Kapitalpension

Written: 20. august 2018

Hvad er en kapitalpension?

En kapitalpension er en pensionsopsparing, som du får udbetalt, når du går på pension. Ved kapitalpensionen vil du få hele opsparingen udbetalt i et stort beløb. Du kan tidligst få din kapitalpension udbetalt, når du når din pensionsalder og senest 20 år efter. Du kan dog også få den udbetalt i tilfælde af kritisk sygdom.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

I dag kan du ikke længere oprette en kapitalpension på grund af nye regler i 2013, men hvis du har en kapitalpension i forvejen, kan du stadig få den udbetalt, eller du kan omlægge opsparingen.

Hvordan oprettede man en kapitalpension?

Du kunne tidligere oprette en kapitalpension, hvis du var under 60 år gammel. På mange arbejdspladser kunne du knytte din kapitalpension til en pensionsordning, hvor en del af din løn blev indbetalt på din kapitalpension. Du kunne trække indbetalingerne fra i skat, dog skulle du være opmærksom på, at du kun kunne trække indbetalingerne fra, såfremt du ikke betalte topskat. Hvis du betalte topskat, skulle du betale 15 procent af indbetalingerne på din kapitalpension. Det var en god ide at knytte din kapitalpension til en pensionsordning, hvis din arbejdsplads havde en, da du på denne måde var sikker på at få opsparet en pension.

Du kunne også vælge at have en privat kapitalpension, hvor du selv skulle sætte penge ind. Her gjaldt de samme regler for skat. Dette kunne være en fordel, da du selv kunne vælge, hvor meget du ville sætte ind på pensionen i måneden, så du kunne vælge at lade være med at indbetale penge til kapitalpensionen, hvis du havde en større udgift i samme måned, eller du kunne vælge at indbetale lidt ekstra, hvis pengene var til det. Det var dog vigtigt, at du holdte øje med din kapitalpension og huskede at indbetale så ofte som muligt, så du ikke stod uden penge, når du var klar til at gå på pension.

Hvad erstattede kapitalpensionen?

Kapitalpensionen blev altså i 2013 fjernet, og den blev erstattet med alderspensionen eller aldersopsparingen.

Du kan stadig i dag omlægge din kapitalpension til en aldersopsparing, hvilket anbefales kraftigt, da du ikke kan indbetale på din kapitalpension længere.

De to ligner hinanden meget, men der er en del vigtige forskelle. Ved kapitalpensionen fik du fradrag for indbetalingerne, men dette gør du ikke ved alderspensionen. Til gengæld kan aldersopsparingen både blive betalt som et stort beløb eller i renter. Derudover kan du få udbetalt din aldersopsparing tidligere, end du kunne med din kapitalpension. Der er dog en række regler for, hvor tidligt du kan få den udbetalt, men dette bliver oplyst, når du opretter pensionen.

Den helt store forskel er, at du ikke skal betale skat eller afgifter, når du får udbetalt din aldersopsparing, som man ellers skulle ved kapitalpensionen. Dette gør altså op for, at man ikke får skattefradrag for indbetalingerne.