Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Inflation

Written: 20. januar 2020

Hvad er inflation?

Hvad er inflation?

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Inflation er et vigtigt begreb og bruges når der blandt andet er tale om samfundsøkonomi. Overordnet set betyder inflation en generel prisstigning i et samfund på varer og tjenesteydelser.

Hvis der er en stigende inflation i Danmark, betyder det, at danskerne får en forringet købekraft, da den danske krone kan købe mindre end den kunne førhen. Dette betyder også kronens valuta falder i værdi.

Hvis der derimod er et generelt prisfald i et samfund, kaldes dette for deflation.

Hvilke konsekvenser har inflation?

Inflation som sådan har ikke nogen betydelige konsekvenser i et samfund så længe den ikke er overdrevet høj. Hvis inflationen er meget høj, kaldes dette for hyperinflation, hvilket kan have store konsekvenser for et land.

Inflationen har dog små konsekvenser for den generelle dansker uanset hvad. Ens købekraft bliver påvirket negativt, hvis inflationen stiger i takt med at ens indtægt forbliver den samme.

I dag har de fleste danskere 0% i rente på deres bankkonto. Det vil sige, at deres penge bliver ikke mere værd med tiden på trods af det generelle prisniveau stiger. Det vil sige, at jo længere tid man venter, desto mindre kan man købe for sin opsparing på sigt. Dette kan dog undgås, hvis man vælger at lave en opsparingskonto, hvor der er mulighed for at få en højere rente med det krav, at pengene skal være låst i banken i et bestemt antal år.

Hvordan kan inflation opstå?

Hvis der opstår en pludselig efterspørgsel på en produkttype som producenterne ikke havde forventet og dermed ikke har produceret til, kan der opstå inflation. Dette kunne for eksempel være, hvis der pludselig kommer en hedebølge i foråret eller efteråret, og producenterne af solcreme ikke havde forudset dette. Så vil de kunne presse priserne højt op, da efterspørgslen er højere end udbuddet.

Hvis et lands nationalbank også producere flere penge, så der er flere af disse i omløb, kan dette have en effekt på inflationen i et land. Hvis der bliver produceret for mange pengesedler, kan der opstå hyperinflation. Nationalbanken er derfor meget opmærksom på, hvornår og hvor mange pengesedler der skal trykkes.

Hvilke fordele og ulemper er der ved inflation?

Inflation kan være godt at have i moderate mængder i et samfund. I Danmark ønsker man for eksempel at have en inflation på 2% hvert år. Fordelen ved dette er, at sådan en mængde inflation er et tegn på en sund økonomi med vækst. Den er samtidig med til at reducere den generelle værdi af gæld, hvilket er rigtig godt for samfundsøkonomien.

Nogle af ulemperne ved sådan en inflationsrate er, at den generelle værdi af opsparing bliver forringet. Dette er dog ikke et problem, hvis opsparingsrenten er højere end inflationsrenten.