Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Deflation

Written: 23. august 2018

Hvad er deflation?

Deflation er det modsatte af inflation og betyder prisfald. Dette betyder, at når inflationsraten er under 0%, kaldes det deflation. En sådan negativ ændring på priserne, er en begyndelse på en negativ spiral for samfundsøkonomien, da det påvirker en række faktorer negativt.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Deflation er oftest negativt ladet, men en deflation over en kort periode og inden for få varegrupper, kan være med til at øge købekraften hos befolkningen, og vil derfor være sundt for et lands samfundsøkonomi.

Hvordan opstår deflation?

Hvis der over en længere tid er et vedvarende fald i priserne på forskellige varegrupper, vil det have en negativ effekt på den økonomiske vækst i et samfund. En generel tendens i et land er, at når der kommer et vedvarende fald i prisen, vil den enkelte borger spare pengene op, og vente til prisen på produkterne falder yderligere, for at lave en god handel. Når man vælger at spare penge op i stedet for at forbruge dem, vil det betyde at efterspørgslen falder og udbuddet skal herved falde ligeså, så der ikke opstår overudbud hos producenterne.

Deflation opstår oftest under og efter økonomiske kriser eller når der opstår økonomisk usikkerhed i et land. På grund af disse økonomiske kriser og usikkerheder, vil priserne på varerne automatisk falde, fordi usikkerheden omkring fremtiden er meget stor. Når efterspørgslen efter varer falder, bliver producenterne nød til at sænke priserne på deres varer, så der ikke opstår et overudbud. En lavere pris på varer, er med til at give en lavere indkomst til virksomhederne, hvilket påvirker virksomhedens likviditet og dermed lønninger til dens ansatte negativt. Dette er den negative spiral, og noget enhver nation skal undgå. Når virksomheden skal producere mindre skal de enten fyre deres ansatte, eller give lavere lønninger. I værste fald kan det koste virksomheden sin eksistens og må dermed gå konkurs.

Deflation i Danmark

Ved deflation i et land kan konsekvensen være, at det øger ledigheden og dermed svækker væksten samt forværrer krisen. For at undgå sådanne situationer, vil den Europæiske Centralbank og andre nationale banker altid prøve at have en inflation på 2%. I 2017 havde Danmark en inflation på 1,1% som var det højeste siden 2012. Men i takt med lønningerne stiger samtidig, er det ikke noget den enkelte forbruger bemærker.

I Januar 2015 faldt forbrugerpriserne 0,1% i Danmark og der var derfor deflation. Dette var første gang Danmark kunne ane en deflation siden 1954. Men på grund af den velfungerende økonomi er deflationens værste side ikke noget man ser særligt ofte i Danmark eller resten af den vestlige verden.