Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Indfrielsesmetoder

Written: 10. januar 2020

Hvad er indfrielsesmetoder?

Hvis du har etableret et lån ved en bank eller ved en realkreditinstitution ved fx køb af bil, hus mv., så har du optegnet gæld ved disse parter, som med tiden skal indfries. Indfrielsesmetoder er derfor hyppigst et ord der bruges i forbindelse med, når man taler om et lån. En indfrielse sker når man afvikler lånet, og dermed betaler lånet ud, således at man ikke skylder pengene mere – så er der tale om indfrielse af et lån.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvilke metoder kan man bruge til at indfri et lån med?

Hvad er indfrielsesmetoder?

Der er flere forskellige metode, hvorpå man kan indfri sit lån på. Man kan betale lånet af som aftalt, og man kan indfri det før tid. De forskellige indfrielsesmetoder vil blive gennemgået herunder én for én.

Ordinær indfrielse er når man, så at sige, overholder aftalen. Man betaler de aftalte afbetalingsrater, som der blev aftalt ved etableringen af lånet, uden at afvige fra disse.

Ekstraordinær indfrielse sker typisk grundet to forskellige årsager. Den ene grund til, at man kunne være interesseret i at indfri sit lån ved banken eller realkreditinstituttet før tid kunne være, hvis man en dag pludselig får et brev ind ad døren, hvor der står at man har arvet en masse penge, eller hvis man nu har vundet i lotto. Altså hvis man pludselig får en helt masse penge, og dermed står stærkt økonomisk, så kan man indfri sit lån før tid, og det kaldes ekstraordinær indfrielse.

En anden grund til at foretage en ekstraordinær indfrielse af et lån kan være, at man skal købe et nyt hus, og dermed sælge det gamle. Dette fordi, at man som regel køber et hus ved at etablere et banklån og et realkreditlån. Et realkreditlån udløber oftest efter 30 år, og det er meget unormalt at man bibeholder det samme realkreditlån efter den gamle ejendom er solgt. Derfor etableres et ny realkreditlån til køb af den nye ejendom, og det gamle realkreditlån, vedrørende den gamle ejendom, indfries ved salget. Realkreditlånet bliver dermed indfriet før tid, og det kaldes, ligesom i det ovenstående tilfælde, ekstraordinær indfrielse.

Omlægning af lån er en metode, som benyttes, hvis der forekommer en bedre lånemulighed end det du i forvejen har. I sådan et tilfælde, så vil lånet blive indfriet med det nye lån, og der etableres et andet lån i stedet, som du så afbetaler på. Det nye lånetilbud kan eksempelvis være bedre i form af mindre rente.

Hvilke årsager kan der være til, at man indfrier sit lån før tid?

Hvis man som i eksemplet ovenfor, pludseligt får flere midler mellem hænderne, så kan det give god mening at indfri sit lån før tid, da det kan spare dig for en masse penge, som du ellers skulle have betalt i renter i fremtiden. Ydelsen, som betales til lånudbyderen, består nemlig ikke kun af afbetaling på lånet, men dertil de løbende renter på lånet. Renter er det, som lånudbyderen tjener penge på, og det er de penge, som du kan spare ved at indfri lånet før tid.

Ved omlægningen af lånet, giver det lidt sig selv, at det bedre tilbud højst sandsynlig vil spare dig penge, i form af færre renter. En anden grund til omlægning, kunne evt. være, at den nye låneaftale forlænger fristen for, hvornår lånet skal være indfriet. Det kan dermed give dig et pusterum i form af tid, og dermed flere penge mellem hænderne, da afbetalingen af lånet bliver mindre pr. termin.