Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Indekslån

Written: 20. januar 2020

Hvad er et indekslån?

Hvad er et indekslån?

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Et indekslån er en overordnet låneform der betyder, at restgæld, afdrag og rente reguleres i takt med udviklingen i nettoprisindekset. Dette betyder, at ved sådan en form er de fremtidige betalinger ikke kendte, da de afhænger af prisindekset og dens udvikling. Lånet er desuden et fastforrentet kontantlån og er inkonverterbart.

Kendetegnet ved indekslån i Danmark er at de alle har halvårlige terminer der falder 1. januar og 1. juli.

Der findes en række forskellige indeksmål og gælder erhvervsformål som for eksempel, skibsfinansiering, jordbrugsformål vedvarende energianlæg og långivning til ejerboliger.

Førhen var indekslån oftest noget man tog ved etableringen af andelsboligforeninger. Det er dog ikke så populært mere, men da nogle af disse foreninger ikke har betalt alt deres gæld af endnu findes det stadig. En ulempe ved at have et indekslån ved en andelsboligforening i dag er, at andelen kan falde i værdi, hvis prisudviklingen stiger hurtigere end gælden bliver afdraget.

Dog udstedes sådan et lån ikke mere i dag, hvilket også betyder at der er en relativ lav procentdel af befolkningen der har noget med et indekslån at gøre i dag.

Hvordan beregnes indekslånet?

Som ovenstående beskriver, er prisen på et indekslån afhængig af udviklingen af priserne i samfundet. Selve restgælden og dens ydelser bliver beregnet ud fra en indeksfaktor som fastsættes af udviklingen i nettoprisindekset.

Hvilke fordele og ulemper er der ved indekslån?

Som sagt følger indekslånets restgæld den samfundsøkonomiske inflation. Og da denne inflation er en del af afdragene vil den pålydende rente på et indekslån være lav, hvilket kan være en stor fordel for en række låntagere.

Ulempen ved et indekslån er, at de er inkonverterbare. Dette betyder at man ikke kan konvertere dem til andre lån fremadrettet. Udover dette, er der en stor usikkerhed forbundet med fremtidige betalinger, da de afspejles af den økonomiske udvikling i landet.