Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

IBAN-nummer

Written: 20. august 2018

Hvad er et IBAN-nummer?

IBAN står for International Banking Account Number, og som navnet antyder, er et IBAN-nummer et internationalt kontonummer. Det er faktisk blot en udvidelse af dit eksisterende kontonummer, som du skal bruge, hvis du skal modtage en betaling fra udlandet, eller hvis du har en udgående betaling til udlandet.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Et IBAN-nummer kan benyttes af både virksomheder og private personer, da enhver konto har tilknyttet et IBAN-nummer.

Hvordan får man et IBAN-nummer?

Alle kontoer har faktisk allerede et IBAN-nummer, så du behøver ikke at gøre noget for at anskaffe dig ét. Det er din bank, der udsteder din kontos IBAN-nummer, og dette gøres altså allerede, når kontoen oprettes.

Du kan finde din kontos IBAN-nummer på netbank, men hvis dette volder problemer, kan du også kontakte din bank, og de kan give dig nummeret.

Ved nogle banker kan du også finde din kontos IBAN-nummer på dine kontoudskrifter.

Udover din kontos IBAN-nummer skal du også kende din banks identifikationsnummer, der kaldes en BIC-kode. Denne bruges, som navnet antyder, til at identificere din bank, og hvilken afdeling du er registreret under. Det er dog ikke alle lande, der benytter en BIC-kode, så hvis du har en udgående betaling, skal du være opmærksom på, om landet benytter BIC.

Du skal i denne sammenhæng også være opmærksom på, at BIC-koden nogle gange også kaldes en SWIFT-adresse.

Hvordan ser et IBAN-nummer ud?

Der er 18 cifre i et dansk IBAN-nummer, og det starter med en landekode, så for en dansk konto vil et IBAN-nummer starte med DK. Efter landekoden kommer 2 tal, der bliver genereret tilfældet, og disse bliver efterfulgt af op til 30 tal og bogstaver. I Danmark er der kun 14 tal, der efterfølger de 2 tilfældigt genererede tal, og disse er kontoen registrerings- og kontonummer. Landekoden og de 2 tal, samt de 14 tal i et registrerings- og kontonummer giver altså de 18 cifre, der udgør et dansk IBAN-nummer.