Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Holdingselskab

Written: 23. august 2018

Hvad er et holdingselskab?

Et holdingselskab er et selskab, der har til formål, at eje aktier eller anparter i andre selskaber. Et holdingselskab er noget der kommer imellem ejeren og den virksomhed han ejer og driver. Det betyder med andre ord, at ejeren kommer til at eje holdingselskabet og hvor holdingselskabet ejer virksomheden.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvilke fordele og ulemper er der ved at etablere et holdingselskab?

Ved at etablere et holdingselskab kan man lave en skattefri opsparing. Hvorimod hvis man ikke har et holdingselskab og gerne vil trække pengene ud af selskabet, skal der betales udbytteskat. Samtidig kan man lade pengene blive i holdingselskabet, og der er derfor ikke lige så stor risiko for at miste disse, hvis virksomheden skulle gå konkurs. Holdingselskabet er altså ikke kontrolleret af virksomheden, hvilket betyder, at hvis virksomheden går konkurs, så gør holdingselskabet ikke.

En anden fordel er, at ejeren kan have flere virksomheder under samme holdingselskab. Så hvis man en dag vil sælge en af virksomhederne, kan dette gøres, uden at have en indvirkning på nogle af de andre virksomheder, idet man har skabt flere virksomheder under samme holdingselskab.

En tredje fordel er, hvis man vil sælge aktier eller anparter i sin virksomhed. Ved at sælge en vis procentdel via sit holdingselskabet, skal der ikke betales skat af dette salg. Det vil sige, at køberen af sin procentdel kan smide beløbet i holdingselskabet, og så kan ejeren bruge disse penge andetsteds.

Der er ikke nogle ulemper som sådan ved at etablere et holdingselskab. Men da der er tale om at etablere to selskaber i stedet for en enkelt, skal der laves et ekstra regnskab og en ekstra selvangivelse. Der vil tillige være større stiftelsesomkostninger, end hvis man kun etablerede sin virksomhed uden holdingselskabet.

Hvordan etablereres et holdingselskab?

Et holdingselskab er mest fordelagtigt at etablere i starten af virksomhedsdriften, idet det er billigst her. Hvis du etablerer et anpartsselskab, skal man indskyde 50.000 kroner. Ved at lave et holdingselskab bagefter, skal man indskyde 50.000 kroner yderligere og dermed i alt 100.000 kroner. Hvorimod hvis man etablerer holdingselskabet først, og derefter laver dattervirksomheden til holdingselskabet skal man kun betale 50.000 kroner i alt.

Hvis man har en anpartsvirksomhed og vil have et holdingselskab, skal dette gøres ret specifikt for at undgå, at betale unødvendige omkostninger. Her skal man lave en skattefri anpartsombytning, hvor man bytter anparterne om i holdingselskabet. Man skal altså ikke sælge dem til holdingselskabet, da der så skal betales skat af dem.