Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Helårsregnskab

Written: 23. august 2018

Hvad er et helårsregnskab?

Et helårsregnskab er et regnskab, der dækker over et helt regnskabsår. Det kaldes ofte også et årsregnskab, og det er lovpligtigt for virksomheder at føre. Et helårsregnskab bruges til at vise, hvordan virksomheden klarer sig økonomisk.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan føres et helårsregnskab?

Et helårsregnskab er som sagt lovpligtig, og derudover er det også lovpligtigt, at det bliver gennemgået af en revisor. Som hovedregel skal et årsregnskab vise alle økonomiske aktiviteter, som en virksomhed har haft i løbet af et helt regnskabsår. Derudover skal helårsregnskabet give et retvisende billede af virksomhedens situation. Der er en lov, som beskriver alle reglerne for et årsregnskab, og denne kaldes årsregnskabsloven, ofte forkortet til ÅRL, og heri kan du finde alle reglerne, hvis du skal føre et årsregnskab.

Hvad betyder et regnskabsår?

Et regnskabsår er den periode på 12 måneder, som virksomheder fører deres helårsregnskab på baggrund af. Typisk vil et regnskabsår følge kalenderåret og begynde i januar, hvilket også betyder, at helårsregnskabet ofte vil være klar i januar, men det er ikke altid tilfældet. Nogen virksomheder vælger at omlægge deres regnskabsår, hvis de føler, det er hensigtsmæssigt for netop deres virksomhed.

Hvad er forskellen på et helårsregnskab og et halvårsregnskab?

Som navnet indikerer dækker halvårsregnskabet kun et halvt regnskabsår, men der er faktisk flere forskelle. Et halvårsregnskab er ikke lovpligtigt, og derfor behøver en revisor ikke at gennemgå et halvårsregnskab, som det ellers er tilfældet ved et helårsregnskab.

Det betyder også, at det ikke er alle virksomheder, der laver et halvårsregnskab, mens alle skal lave et helårsregnskab ifølge loven. Ofte vil det være større virksomheder, der fører halvårsregnskab, eller en virksomhed, der ønsker nye investorer, da et halvårsregnskab kan vise udviklingen i en virksomhed på et kortere tidsforløb, hvilket er relevant for nye interessenter.

Derudover er det et krav, at kommunerne laver og offentliggør et halvårsregnskab, så det er lettere tilgængeligt for skatteyderne at følge med i, hvordan skattepengene bliver forvaltet.