Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Handelsværdi

Written: 22. november 2018

Handelsværdien bruges inden for flere forskellige områder, men betyder det beløb, man forventer et gode er værd. Dette gode vil have en objektiv værdi man formoder, at forskellige parter ville kunne finde frem til ved en forhandling. Et gode i denne situation kunne være alt lige fra bil, hus, en vare eller en virksomhed. Handelsværdien ses ofte som det modsatte af brugsværdien som er lig med den mistede fortjeneste.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan beregnes handelsværdien?

Det kan være meget kompliceret at beregne handelsværdien inden for de forskellige områder.

Som hovedregel skal virksomheden altid værdsætte sin virksomhed efter dens handelsværdi.

Hvis man vil lade sin familievirksomhed gå videre i arv skal man ofte vide, hvad virksomhedens reelle værdi er. Dette kan blive beregnet ud fra nogle forskellige udregningsmodeller.

Hvis man skal beregne handelsværdien for de enkelte aktiver har skattemyndighederne udarbejdet hvordan dette gøres. Det kan for eksempel være beregning af goodwill’s handelsværdi eller aktiernes handelsværdi.

Handelsværdien bliver også brugt når der handles med biler og især ved import at brugt bil. For ifølge registreringsafgiftsloven  skal registreringsafgiften beregnes ud fra bilens danske handelsværdi. Her finder man handelsværdien ved at tage lignende modeller i Danmark og finder en gennemsnitspris af disse. Ud af dette finder man markedsprisen som kan være med til at betegne den importerede bils handelsværdi i Danmark. Udover dette inddrager man også nogle fradrag, da udsalgsprisen ved danske bilforhandlere oftest bliver solgt til en lavere pris.

Det samme gælder ved en boligs handelsværdi. Handelsværdien her, er den pris man forventer at sælge boligen til. Der er ikke nogen decideret formel på, hvordan dette beregnes. Man tager her boligens placering og boligens aktiver i betragtning, når man beregner denne handelsværdi. Hvis der er tale om et lejlighedskompleks eller andelsboligforening kan tidligere solgte lejligheder også give et indblik i, hvad lejlighedens handelsværdi før fastsættes til. Denne handelsværdi er dog oftest lig med belåningsværdien.

Det er sjældent at man som privatperson selv kan beregne en handelsværdi, da den kan svinge fra vurdering til vurdering. Derfor har man ofte en person ind over der har kompetencer inden for den givne områder og som kan være med til at vurdere handelsværdien. Det kunne for eksempel være en  ejendomsmægler, hvis der er tale om en bolig.