Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Gældsovertagelse

Written: 12. november 2018

Gældsovertagelse er et af de ord man som privatdansker hører fra tid til anden. Selve ordet siger næsten sig selv, men hvad betyder det egentlig mere specifikt? I det følgende vil vi dykke dybere ned i dette.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvad er gældsovertagelse egentlig for en størrelse?

Der er overordnet set to typer gældsovertagelse, der henvender sig til enten virksomheder eller privatpersoner. En gældsovertagelse er, når en virksomhed eller privatperson overtager en anden virksomheds eller privatpersons gæld med det resultat, at denne frigøres for sin gæld. Gældsovertagelse kræver normalt kreditors samtykke, og der gælder særlige regler alt efter typen af gældsovertagelse. I forbindelse med gældsovertagelser af en virksomhed gælder der f.eks. specifikke regler, der forpligter den nye ejer til at videreføre den tidligere ejers forpligtelser overfor firmaets ansatte; Et andet eksempel er i forbindelse med ejerskifte af ejendomme, og dermed pantebreve med pant i fast ejendom, hvor gælden f.eks. ikke forlanges udbetalt ved ejerskifte, og gældsovertagelsen finder sted via tinglysning af skødet til den nye ejer. Gældsovertagelser ses desuden ofte i forbindelse med skilsmisser, hvor den part, der fraflytter boligen betaler et beløb til den person, der bliver boende, således at han/hun ikke længere er debitor på gælden.

Et eksempel på gældsovertagelse:

Mette og Christian beslutter sig for at tage skridtet og sammen købe en lejlighed i det centrale Odense med en salgspris på 2.250.000 kr. Den tidligere ejer har taget et realkreditlån på 1.750.000 kr. i lejligheden, hvilket svarer til 80% af købesummen på lejligheden. I dette tilfælde vil det være en god ide for Mette og Christian at tage et møde med deres pengeinstitut for at blive rådgivet om en mulig gældsovertagelse. Det viser sig nemlig, at Mette og Christian kan ende med at spare en hel del penge ved at overtage sælgerens lån i lejligheden. Lad os derfor for eksemplets skyld rent hypotetisk sige, at Mette og Christian faktisk sparer ca. 25.000 kr. ved at overtage sælgers lån. Hvordan kan dette være?

Dette skyldes for det første, at parret sparer penge på diverse gebyrer, såsom lånesagsgebyrer, tinglysningsomkostninger, stiftelsesprovision og kurtage osv. For det andet er renten på et realkreditlån markant lavere end renten på et normalt banklån, hvilket er en yderligere besparelse for parret. Hvis man tager disse faktorer i betragtning, vil en gældsovertagelse være en fornuftig ide for parret at overveje. Efter mange overvejelser beslutter parret sig da derfor også for at sige ja tak til en gældsovertagelse, idet renten på et realkreditlån er markant lavere end renten på et banklån. Dette er en besparelse, der er til at tage og føle på, og er noget parret vil kunne nyde godt af i deres daglige økonomi de næste mange år. Fordelene er i dette tilfælde langt større end ulemperne, og gør, at parret blot behøver at tage et mindre banklån for at finansiere købet af deres drømmelejlighed (medmindre de selvfølgelig har en opsparing at tære på). Det afgørende er, at parret i sidste ende sparer dyrebare penge, der kan omsættes til alt det, der gør livet værd at leve.