Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Gældsfaktor

Written: 10. december 2018

Hvad er en gældsfaktor?

En gældsfaktor benyttes, når en bank eller en långiver skal vurdere, om du er kvalificeret til et lån hos dem. Den udregnes ved at sammenligne din husstands samlede gæld med de samlede bruttoindtægter i husstanden.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan beregnes en gældsfaktor?

Når du skal udregne en gældsfaktor, skal du som sagt kende din husstands samlede bruttoindtægter, altså indtægter før skat, og husstandens samlede gæld. For at finde din gældsfaktor skal du blot dividere din husstands samlede bruttoindtægter med husstandens samlede gæld.

Resultatet af denne udregning er din gældsfaktor, og den beskriver i hvor høj grad, du er gældsat i forhold til dine indtægter. Rent matematisk er det et udtryk for, hvor mange gange du har lånt din årlige bruttoindkomst.

Hvad er en god gældsfaktor?

Generelt siger man, at en gældsfaktor under 3 er meget normalt, og her vil man ofte godkende et lån, men hvis ens gældsfaktor overstiger 3, skal man havde nogle gode argumenter for at låne flere penge. Disse argumenter kunne være en lønforhøjelse eller en kommende arv. Det er nemlig ikke fastsat, at man ikke må låne til personer med mere end 3, eller at man skal låne til personer med mindre end 3. Der ligger flere overvejelser bag kreditvurderingen af din økonomi.

Andre banker følger et system, hvor 0 til 2,5 er en lav gældsfaktor, 2,5 til 3,5 er en middel gældsfaktor, 3,5 til 4 er en middel til høj gældsfaktor og 4+ er en høj eller meget høj gældsfaktor. Ved disse banker vil en gældsfaktor på 3,5 altså ikke ses som forfærdeligt, og der vil stadig være en god mulighed for et lån.

Det er altså forskelligt, hvordan de mange forskellige banker vurderer på gældsfaktoren, og det er slet ikke sikkert, at din bank ser en gældsfaktor på 3,2 som højt, det afhænger fuldstændig af banken.