Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Forskudsopgørelse

Written: 5. oktober 2018

Hvad er en forskudsopgørelse?

En forskudsopgørelse er kort sagt en oversigt over den information omkring indtægter, renter o.l., som SKAT anvender med det formål at beregne din skat, og er tilgængelig hvert år i november måned. Forskudsopgørelsen kigger på fremtiden og på baggrund af tidligere år, viser den hvad din forventede indkomster er for det næste år. Samtidigt beregner SKAT dit fradrag og din trækprocent, så du får et godt overblik over din faktiske indkomst efter skat. En forskudsopgørelse kan derfor sammenlignes lidt med et årligt budget, som SKAT lægger for dig, på baggrund af tidligere års indtægter og fradragsberettigede udgifter.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvor kan jeg se min forskudsopgørelse?

Tingene er blevet noget nemmere efter det offentlige er blevet digitaliseret, og forskudsopgørelsen er nu også digital og kan med nogle få klik findes på SKATs hjemmeside. Forskudsopgørelsen kan findes ved at logge på Borger.dk med dit NemID, hvor du. Her kan du desuden også finde din årsopgørelse, som til forskel fra forskudsopgørelsen, kigger på de faktiske tal fra foregående år, og blandt andet benyttes til at se, om du har betalt for lidt eller for meget i skat. I din årsopgørelse kan du dermed få et indblik i din reelle indtjening, fradrag og skattetræk fra tidligere år.

Kan man rette i sin forskudsopgørelse?

Det kan man sagtens, og man kan endda gøre dette løbende. Det er vigtigt at undersøge om tallene i din forskudsopgørelse er korrekte, så du undgår at betale for meget i skat, eller endnu værre, at du betaler for lidt, og som følge deraf skal betale en stor sum i restskat, når årsopgørelsen kommer. Det er især vigtigt at ændre din forskudsopgørelse, hvis du oplever en stor indkomstændring, eller der ændres i dine fradragsberettigede udgifter, så du slipper for det førnævnte problem.

Et eksempel på en større indkomstændring kunne være jobskifte, hvis man går på pension eller bliver arbejdsløs. Hvis du for eksempel i forbindelse med et jobskifte, får en større årlig lønstigning fra 350.000 kr. til 550.000 kr. årligt, skal du efterfølgende betale mere i skat. Grunden til dette er, at indkomststigningen i dette eksempel er betragtelig, og du vil med den højere indkomst tilhøre den gruppe, der betaler topskat. Får du samtidig kortere til arbejde, har det betydning for dit befordringsfradrag, så her er det også vigtigt at være opmærksom. Når du har rettet din forskudsopgørelse, vil du automatisk modtage en ny forskudsopgørelse og et nyt tilpasset skattekort. Hvis du er i arbejde, videresendes dit nye skattekort automatisk til din arbejdsgiver og hvis du modtager offentlige ydelser (fx arbejdsløshedsunderstøttelse), vil dit skattekort videresendes til det offentlige.