Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Forfaldsdato

Written: 5. oktober 2018

Hvad er forfaldsdato?

Når du får en faktura, som du skal betale, fremgår der også en forfaldsdato. Forfaldsdatoen er den dato, du senest skal have betalt den pågældende faktura. Altså er forfaldsdatoen meget vigtig at huske. Der er en forfaldsdato både for en privatperson at betale en faktura, men også som virksomhed.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvornår er forfaldsdatoen?

Forfaldsdatoen bliver 100% bestemt af den person/de personer, der laver fakturaen – altså dem, der skal betales til. Forfaldsdatoen kan altså lægges langt ud i fremtiden, men den kan også være dags dato, hvilket betyder samme dag, som fakturaen bliver givet. Der findes ingen regler for, at den person, der skal betale, minimum skal have et vist antal dage som betalingsfrist.

Betalingsdato og forfaldsdato

Forfaldsdatoen bliver i mange tilfælde forvekslet med betalingsdatoen, men disse to er ikke nødvendigvis den samme. Forfaldsdatoen er som sagt den dato, hvor betalingen senest skal ske, mens betalingsdatoen er den dato, hvor betalingen rent faktisk sker. Hvis betalingen sker på en weekend- eller helligdag, kan det ske, at betalingsdatoen rent faktisk ikke er samme dag, som betalingen sker, men den næste bankdag, der følger – altså den næste hverdag.

Hvornår har jeg overholdt forfaldsdatoen?

Det er forskelligt, hvornår betalingen ses som rettidig. I nogle tilfælde er betalingen sket rettidig, når debitor (den, der skal betale) har lavet betalingen på forfaldsdatoen (eller før naturligvis), mens beløbet i andre tilfælde skal være hos kreditor (den, der skal betales til) på forfaldsdatoen. I sidstnævnte tilfælde skal betalingen altså ske en kort periode før forfaldsdatoen, hvis den skal nå at være hos kreditor på selve forfaldsdatoen.

Om det er det ene eller det andet, der gælder, fremgår ofte af fakturaen, ellers kan du med fordel kontakte kreditor om de pågældende regler, så du er sikker på, at du får betalt rettidigt.

Hvad sker der, hvis jeg ikke overholder forfaldsdatoen?

Ligesom ovenstående afhænger det meget af regningen, om der er konsekvenser, hvis du ikke overholder forfaldsdatoen. I visse tilfælde får du ’bare’ et påmindelsesbrev om, at du skal huske at betale, men i andre tilfælde kan du få en bøde for at have betalt for sent. Derudover er der nogle fakturaer, som, hvis de bliver betalt for sent, kan gøre, at du ikke har tilgængelighed til det, du ikke har betalt til. F.eks. er der nogle fagforeninger, hvor du bliver udelukket, hvis du ikke har betalt regningen inden forfaldsdatoen.

Under alle omstændigheder er det bedst, hvis du husker at betale inden forfaldsdatoen, så du er sikker på, at du ikke får nogle konsekvenser.