Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Flexlån

Written: 22. november 2018

Hvad er et flexlån?

Hvis man ønsker at optage et lån og dermed have flere penge mellem hænderne kan man forsøge at optage et flexlån. Et flexlån kaldes også et rentetilpasset lån og er kendetegnet ved, at den har en skiftende rente. Renten tilpasses efter perioder som man aftaler med banken og denne fastsættes efter markedsrenten.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Et flexlån kan have en tidshorisont på op til 30 år. Herunder kan man vælge, hvornår renten skal tilpasses efter markedsrenten. Om det skal være 1, 5, 10 år, eller alt der imellem. Hvis man vælger der skal gå 5 år, vil den i de første 4 år og 11 måneder være fast uanset, hvordan markedsrenten ændrer sig. Dette betyder samtidig også, at ydelsen er fastsat i perioderne mellem rentetilpasningen.

Der findes to typer af flexlån: ’flexlån med variabel ydelse og fast løbetid’ og ’flexlån med fast ydelse og variabel løbetid’. Dette betyder, der altid er noget der er variabelt i modsætning til det fastforrentede lån.

I dag ser man flexlånet som ét af de billigste lånetyper, idet vi har en lav rente for tiden.

Hvilke fordele er der ved et flexlån?

Når man skal tage stilling om man vil tage et flexlån frem for et fastforrentet lån for eksempel, bør man opveje de fordele og ulemper der er ved sådanne lån.

En af fordelene ved et flexlån er, hvis renten er forholdsvis høj når man optager lånet, er der mulighed for at renteniveauet falder med tiden, og lånet derfor følger med. Dette vil gøre, at man sparer en del penge på renteomkostninger og dermed ydelsen frem for et fastforrentet lån.

En anden fordel ved flexlånet er, at der er mulighed for at lægge lånet om. Dette kan man gøre, hvis man ikke mener, at markedet har bevæget sig i en mere gunstig position end hvad flexlånet beregner det til.

Flexlån har også den fordel, at der er mulighed for at få op til 10 års afdragsfrihed, hvis man skulle komme ind i en tid med en mindre indkomst, og derfor kan have svært ved at betale lånet. Det betyder dog også, at ydelserne bliver højere senere hen, og er derfor ikke hensigtsmæssigt, hvis man ikke har et likviditetsproblem.

Hvilke ulemper er der ved et flexlån?

Som sagt er et flexlån et meget rentetilpasset lån, og det er derfor svært at vide, hvad ens fremtidige afdrag bliver. Man bør derfor, når man optager et flexlån også have penge til den rentestigning der kan komme. Et flexlån er derfor med lidt større risiko end et fastforrentede lån og kan være en ulempe for de fleste.

Hvis renten stiger og man har et rentetilpasset lån vil ens ydelse og dermed udgifter også stige, hvilket formentlig er den største ulempe ved et rentetilpasset lån.

Hvis man tager det fastforrentede og rentetilpassede lån over for hinanden, siges det, at det rentetilpassede er billigere, fordi man her har korte renteperioder af gangen, hvilket er billigere end lange fastforrentede renter. Dette er dog beregnet uden risikoen for en rentestigning.