Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Fastkursaftale

Written: 22. november 2018

Hvad er en fastkursaftale?

En fastkursaftale er en form for en forsikring og er når man vælger at kurssikre sit lån, hvilket betyder, at man laver en bindende aftale omkring et aftalt tidspunkt, hvor man enten får lånet udbetalt eller det indfries til en aftalt kurs.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvis man vælger at lave en fastkursaftale er denne bindende, hvilket betyder, at man ikke kan hæve sin aftale senere hen. Dette er derfor noget man skal tænke over i en længere periode, da en positiv kursændring i låntagerens syn ikke vil kunne laves om efter aftalen er indgået.

Hvad er fordelen ved en fastkursaftale?

Hvis man laver en fastkursaftale er man sikret mod kursændringer. Dette betyder, at man som låntager kender til summen af sin gæld og sine løbende renter og afdrag der vil komme med tiden. Dette betyder, at låntageren er mere sikker fremadrettet og reducere risikoen for at blive påvirket af kursændringer der kan ændre størrelsen på gælden.

En fastkursaftale kan derfor være med til at give en tryghed hos låntageren, hvilket betyder, man altid ved, hvordan ens rådighedsbudget ser ud i fremtiden, hvilket alt andet lige er meget fordelagtigt.

Hvad koster det at lave en fastkursaftale?

Det er meget forskelligt fra bank til bank, hvor meget det koster at kurssikre sit lån. Oftest vil prisen være noget långiveren beregner et termin tillæg/fradrag på obligationerne der lægger til grund for lånet kan fyldestegøres.

Prisen kommer også an på løbetiden af lånet samt størrelsen på lånet. Som låntager får man desværre ikke indblik i, hvad bankerne tager i kurssikring, da det som sagt er noget bankerne arbejder med når lånet er planlagt.

Hvornår bør jeg lave en fastkursaftale?

Hvis man går og tænker på om man vil kurssikre sit lån er der en række faktorer man bør overveje først.

Der bliver lavet mange forudsigelser om, hvordan renten vil ændre sig over tid. Selv om der bliver lavet en masse beregninger, er der ingen der ved, hvordan renten er i morgen. Derfor kan det i de fleste tilfælde give mening at oprette en fastkursaftale med långiveren.

Hvis man er risikovillig og ikke ønsker at få oprettet en fastkursaftale kan det gå hen og blive dyrt. Hvis man for eksempel låner 1 million kroner og kursen falder med 4 kurspoint, har man mistet 40.000 kroner.

Hvis man derimod har en mavefornemmelse der siger at kursen vil stige i fremtiden, er det smartest at undgå en fastkursaftale og undgå de omkostninger den koster.

Hvis man tager et lån over en lang tidshorisont kan det være hensigtsmæssigt at lave en fastkursaftale, da usikkerheden stiger i takt med længden på lånet.

Det er derfor meget individuelt og kommer meget an på lånet, når man skal finde ud af, om det er smartest at lave en fastkursaftale. Men ligesom alle forsikringer er det smartest at have en, hvis man kommer ud for et uheld, mens man stadig ønsker og håber, man aldrig får brug for sin forsikring og vil undgå at betale den, hvis man ikke fik brug for den.