Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

ETF

Written: 12. november 2018

Hvad betyder ETF?

ETF står for ’exchange traded fund’ som på dansk betyder børshandlet fond. ETF minder derfor på  rigtig mange måder om andre danske investeringsforeninger, hvor det er muligt for de fleste private at blive investorer. Det helt essentielle ved  ETF er, at det er en speciel fond, idet andre investeringsforeninger ses som værende aktive, mens ETF ses som værende en passiv investering/indeksbaseret, hvilket betyder den følger et bestemt marked eller investeringstilgang.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan handles der med ETF?

Der findes tusinder af udbud inden for fonde og de kan handles både i Danmark og i udlandet.

Her kan man blandt andet købe aktier i råvarer som for eksempel guld eller olie, som i nogle lande vil have et større potentiale for at give et større afkast end i for eksempel Danmark.

Hvilke fordele og ulemper er der ved ETF?

En af de helt store fordele ved ETF er de lavere omkostninger der er frem for andre investeringsforeninger. En typisk ETF der investerer i globale aktier betaler i gennemsnit 0,2% i omkostninger, hvorimod en anden investeringsforening i gennemsnit betaler 2% i omkostninger. På den måde er der derfor mange penge at spare ved at benytte en ETF. Så er der samtidig et stort udvalg af muligheder for investeringer. Udover dette, så følger ETF jo et bestemt marked, hvilket betyder, at man minimere forvalterrisikoen fremfor ved en investeringsfond.

Men hvorfor så ikke bare investere i ETF altid, hvis der er så mange fordele? Ved at investere i en ETF, er der selvfølgelig også nogle ulemper, og det er blandt andet, at afkastet heller ikke er så højt, som ved en højrisikabel aktie. Udover dette, så er udvalget af investeringsmuligheder i Danmark ikke så høje når det kommer til ETF, hvilket betyder man oftest må rette blikket mod udlandet. Dette betyder man skal til at handle i anden valuta og betale ekstra omkostninger på grund af dette.

Hvis man ønsker mere risiko kan man også investere i en ETF med gearing, som er med til at højne risikoen.