Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Erhvervelsesmoms

Written: 10. december 2018

Hvad er erhvervelsesmoms?

Når en virksomhed vælger at købe varer eller ydelser fra et andet EU-land skal der betales det der bliver kaldt erhvervelsesmoms som også kaldes EU-moms. Dette betyder også at erhvervelsesmoms bliver et mere og mere normalt begreb i Danmark, da vi i en globaliseret verden oftest begynder at handle med udlandet på et eller andet tidspunkt.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Når en virksomhed skal betale erhvervelsesmoms skal denne betale og bogføre 25%.

Dette betyder, hvis en momspligtig virksomhed i Danmark køber en vare fra en momsregistreret sælger i et andet EU-land, så er det købers ansvar i Danmark at oplyse og beregne momsen.

Hvordan bogføres erhvervelsesmoms?

Det er altid en god idé at holde øje med ens regnskab og bogføring. Det bør derfor være vigtigt at følge op på momsberegningen undervejs i virksomheden. Nogle vælger at få eksterne faktorer såsom revisorfirmaer til at beregne det. Men det kan også lade sig gøre at lave det selv.

Hvis du som køber i Danmark køber et momsfri produkt i et andet EU-land skal dette fremgå i balancen. Et eksempel kunne være at man havde købt 2 computere til kontoret til 5.000 kroner i Tyskland.

En god idé kan være at oprette en ny konto udelukkende til beregning af erhvervelsesmoms. Det vil være med til at give et bedre overblik over, hvor meget der er handlet med udlandet og om der er indberettet moms korrekt.

Vi ved fra ovenstående, at der skal betales 25% i moms, og derfor tages 25% af de 5.000 kroner. Det giver et beløb på 3.750 kroner.

DebetKredit
Moms af varekøb i EU-land3.750
Købsmoms3.750

 

Som det kan ses ovenfor ender man med en erhvervelsesmoms på 0 kroner. Udover dette, vil man også kunne se i balancen en værdistigning i køb af kontorartikler stige med 5.000 kroner samt banken har fået en reducering på 5.000 kroner, hvis det bliver købt igennem bankoverførsel.

Ved sådan en bogføring vil SKAT i Danmark kunne følge med i og måle, hvor meget Danmark handler med andre EU-lande.

Afslutningsvis kan det det være fordelagtigt at få lavet en konto til erhvervelsesmomsen. Det vil både gøre det nemmere, hurtigere og mere omkostningseffektivt for virksomheden og for de revisorer der skal kigge igennem årsregnskabet i afslutningen af regnskabsåret.