Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Enkeltmandsvirksomhed

Written: 23. oktober 2018

Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhed der er privat ejet. Som det også nævnet i ordet, så er det en enkelt mand eller kvinde der ejer virksomheden.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvilke regler gælder ved en enkeltmandsvirksomhed i Danmark?

Hvis man har en enkeltmandsvirksomhed hæfter man personligt, hvilket betyder man ikke skal smide et beløb ind i virksomheden, men derimod hæfter man ved hele sin personlige formue. Det kan være alt lige fra opsparing til bil og hus.

En enkeltmandsvirksomhed har ikke et regnskabskrav og behøver dermed ikke at lave et årsregnskab eller skatteregnskab, men det er altid en god idé, at få det lavet alligevel. Hvis man vælger at lave et årsregnskab, hører en enkeltmandsvirksomhed under regnskabsklasse A i årsregnskabsloven.

Der er samtidig ikke krav om nogen bestyrelse eller direktion som i de større virksomhedsformer som anparts- og aktieselskab.

Når man har en enkeltmandsvirksomhed betaler man oftest personskat af sin indtjening. Det er dog muligt at ændre til en anden beskatningsform, hvis man finder dette mere fordelagtigt.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en enkeltmandsvirksomhed?

Der er en række fordele og ulemper ved at etablere en enkeltmandsvirksomhed frem for andre virksomhedsformer. Hvis der for eksempel er underskud i en enkeltmandsvirksomhed kan dette trækkes fra i ens lønindkomst, hvis man har et job ved siden af.

Udover dette er det også nemt og hurtigt at oprette virksomheden, da der som sagt ingen krav er, samt det er personlig hæftelse. Oprettelse af en enkeltmandsvirksomhed kan gøres over internettet, på hjemmesiden: www.virk.dk.

Man behøver samtidig ikke at momsregistre sig medmindre når ejeren forventer, at man får en omsætning på mindst 50.000 et år frem i tiden.

Nogle af de ulemper der kan være ved en enkeltmandsvirksomhed er klart, at man hæfter personligt, hvilket betyder, at hvis virksomheden går konkurs, så er der stor risiko for at ejeren også mister både hus, bil og så videre.

Da beskatningen er personlig kan man risikere at skulle betale topskat, hvis det går godt i virksomheden, hvilket kan være en ulempe i forhold til en selskabsskat.

Man kan samtidig ikke have flere ejere i en enkeltmandsvirksomhed, og det kan derfor være svært at få økonomisk hjælp fra investorer og så videre. Dog er det muligt at ansætte medarbejdere.

Afslutningsvis kan det altså belyses, at en enkeltmandsvirksomhed er meget ideel i opstarten af en ny virksomhed. Det koster ingenting, og når man er begyndt at få nogle markedsandele kan man ændre virksomhedsform. Det kunne blandt andet være til et ApS selskab som er meget udbredt i Danmark. Dette betyder at man ikke hæfter personligt mere, og man heraf kan beholde hus, bil og så videre, hvis virksomheden ender med at gå konkurs.