Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Ejerpantebrev

Written: 22. november 2018

Hvad er et ejerpantebrev?

Et ejerpantebrev oprettes oftest når en ejer af fast ejendom vil stille sikkerhed for et lån eller lignende. Ejerpantebrevet er en særlig type pantebrev/dokument, hvor ejendommens ejer både står som panthaver og pantsætter. Dermed er ejeren af pantebrevet altså både kreditor og debitor.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Formålet med et ejerpantebrev

Formålet med et ejerpantebrev, er at ejeren af ejerpantebrevet kan overdrage det til f.eks. en bank og dermed stille en økonomisk sikkerhed i sin ejendom ved optagelse af lån. Gennem overdragelsen af ejerpantebrevet vil banken modtage rettigheder og den sikkerhed, der ligger i ejerpantebrevet. Dette sker ved en såkaldt underpantsætning af ejerpantebrevet.

Tinglysning af ejerpantebrev

Den 8. september 2009 blev der i Danmark indført digital tinglysning, derfor blev det et krav, at alle pantebreve skulle være digitale. Derfor skal et ejerpantebrev også tinglyses for, at være gyldigt. Skulle det ske, at du senere skal stifte underpant og dermed overdrage rettigheder og sikkerhed til en anden part, skal dette også tinglyses. At tinglyse et ejerpantebrev koster 1660 kr. til det offentlige og en variabel procent tilsvarende 1,5 pct. af ejerpantebrevets størrelse.

Skal du senere stifte underpant, vil dette ikke have nogen form for omkostning.

Hvorfor vælge et ejerpantebrev?

Grunden til folk vælger, at oprette et ejerpantebrev er, at det giver dem en billig og god mulighed for, at optage et lån. Den økonomiske sikkerhed i boligen er vigtig for banken eller realkreditinstituttet og du bliver derfor oftest nemt godkendt til et lån. Lige i dette tilfælde er det en stor fordel, at have et ejerpantebrev, men det er ikke et krav, hvis du gerne vil optage lån eller lignende. Hvis du stifter underpant til en bank for at optage et lån er det vigtigt du sørger for, at banken aflyser deres underpant i tinglysningssystemet når du har tilbagebetalt din gæld. Dermed fremgår banken ikke længere som underpanthaver i dit ejerpantebrev.