Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Ejendomsværdiskat

Written: 1. oktober 2018

Hvad er ejendomsværdiskat?

Skatten på en bolig er sammensat af ejendomsværdiskat og ejendomsskat. I Danmark er det nemlig således at du som boligejer betaler to typer skat af din faste ejendom. Her er der tale om ejendomsværdiskat, som betales til staten og derudover ejendomsskat (grundskyld) til kommunen.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

De enkelte kommuner fastsætter selv satsen, som også kaldes grundskyldpromillen.

Du skal altså som privat boligejer betale ejendomsværdiskat, hvilket også gælder, hvis du ejer et sommerhus eller lignende.

Skatterne beregnes med udgangspunkt i offentlige ejendomsvurderinger. Disse vurderinger foretages af Vurderingsstyrelsen, som er en del af Skatteforvaltningen under Skatteministeriet.

Ejendomsværdiskatten er en skat på alle ejeboliger i Danmark såvel som udlandet. Ejendomsværdiskatten udgør 1 procent af ejendomsværdien, dog op til 3.040.000 kr., samt 3 procent af den resterende ejendoms værdi.

Kommunerne opkræver typisk ejendomsskatten af 2 rater med forfald til betaling henholdsvis den 1. januar og den 1. juli.

Skatten afhænger af, hvornår du har købt dit hus og hvor tæt på pensionsalderen du er.

Hvordan beregnes ejendomsværdiskatten størrelse?

Ejendomsværdiskat beregnes med udgangspunkt i ejendommens værdi, mens ejendomsskatten beregnes med udgangspunkt i grundværdien.

Ejendomsværdiskatten kan blive beregnet ud fra tre forskellige værdier. Du skal dog ikke tage stilling til hvilken af værdierne du betaler, da SKAT selv viser dette.

Ejendomsværdiskatten opkræves over den personlige skat. Dette fremgår af din årsopgørelse.

Er der særlige regler?

Hvis du ejer en bolig udlandet, skal du altid betale ejendomsværdiskat.

Folkepensionister får et nedslag på hele 4 promille af ejendomsværdien. Dette nedslag kan dog højest være på 6.000 kr. for helårsboliger og 2.000 kr. for ejede sommerhuse.

Der er dog et lille men i form af et loft over ejendomsværdiskatten. Derfor beregnes der ud fra den laveste af følgende værdier; den aktuelle vurdering, ejendomsværdien den 01.01.2002 samt ejendomsværdien den 01.01.2001 plus 5%. Dette betyder at eksempelvis førtidspensionister der er fyldt 60 år, eller folkepensionister ved årets udgang ikke har mulighed for at deres ejendomsværdiskat stiger med mere end 500 kr.

Folkepensionisters nedslag vil yderligere blive reduceret med 5% af indkomsten. Jo højere indkomst man har, jo lavere vil det såkaldte pensionistnedslag blive.