Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

ECB – Den europæiske centralbank

Written: 12. november 2018

Hvad er den europæiske centralbank?

Den europæiske centralbank er en institution der blev opbygget i 1998 i Frankfurt. ECB er stor og indflydelsesrig bank der er med til at styre euroen for de 19 medlemslande der har euroen som møntfod. De andre EU-lande som ikke har euroen som møntfod mødes med Det Generelle Råd en gang i kvartalet.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Centralbankens primære formål er at opretholde en prisstabilitet så købekraften forbliver tilnærmelsesvis uændret og reducere risikoen for inflation. Dette kan være ved til at støtte den økonomiske vækst.

Hvad består ECB af?

ECB består overordnet set af en direktion, styrelsesområde og Det Generelle Råd. Direktionen består af ECB’s formand også kaldet præsident, næstformand og fire medlemmer der udnævnes af lederne i EU for en 8-årig periode. Deres fokus er den daglige drift af ECB og dermed gennemføre pengepolitikken som der skal styres.

Styrelsesrådet er det vigtigste beslutningstagende instans i ECB og består bl.a. af medlemmerne fra ovenstående direktion. Deres opgave er at holde øje med de økonomiske og monetære udviklinger samt formere den monetære politik og rentesatser for forretningsbankernes lån fra ECB.

Det Generelle Råd består af ECB’s formand, næstformand og nationale bankchefer i EU-landene. Deres opgave er at bidrage til rådgivnings- og koordinationsarbejdet og skal blandt andet hjælpe med nye landes indtræden i et euroområde.

Hvilke opgaver har den europæiske centralbank?

Som sagt er deres overordnet opgave at opretholde prisstabilitet. Dette er vigtigt, da det har indflydelse på en række andre politiske og økonomiske faktorer. Stabile priser gør nemlig, at borgere er mere trygge og derfor forbruger deres indkomst. Dette er vigtigt for den nationale og europæiske økonomi, da borgernes forbrug er med til at sikre vækst.

I 2014 begyndte ECB også at føre banktilsyn over andre større banker i medlemslandene. Deres opgave her er, at undgå eventuelle risici og føre et banktilsyn, så alle banker benytter samme regler, så det bliver mere standardiseret og derved nemmere for bankerne i medlemslandene at interagere med hinanden og overholde reglerne.

En anden opgave for ESB er at udstede pengesedler og mønter. De er derfor med til at sørge for der ikke er for mange penge i omløb. Denne møntfod er samtidig med til at gøre det nemmere for de 19 medlemslande at handle med hinanden, da de har samme valuta.