Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
Vælg en side
← Tilbage til ordbogen

EAN-nummer

Skrevet: 30. juli 2018

Hvad er et EAN-nummer?

Et EAN-nummer benyttes primært af offentlige institutioner. Alle offentlige institutioner har et EAN-nummer, og dette nummer benyttes, når en virksomhed skal fakturere det offentlige. Derfor har virksomheder, der leverer varer eller ydelser til det offentlige også et EAN-nummer, så de kan sende EAN-fakturaer. Det offentlige skal benytte sig af EAN-fakturaer, da der er et krav om e-fakturering. Derudover er der også nogle andre virksomheder, der ønsker at modtage regninger som EAN-fakturaer, og derfor kan det være en god ide at have et EAN-nummer, selvom din virksomhed ikke har noget med det offentlige at gøre.

EAN står for European Article Numbering, og selvom navnet antyder, at det kun kan benyttes i Europa, er systemet i dag så udviklet, at det fungerer verden over. Internationalt benytter man dog ofte forkortelsen GLN i stedet, der står for Global Location Numbers.

Et EAN-nummer består af 13 cifre, der skal angives i en uafbrudt rækkefølge.

Hvordan får man et EAN-nummer?

Det første krav for at anskaffe et EAN-nummer er, at din virksomhed er registreret i NemHandelregisteret. Herefter skal du kontakt GS1 Danmark, der tildeler dig et EAN-nummer.

Det er ikke nødvendigt for en virksomhed at have et EAN-nummer, medmindre de leverer ydelser til det offentlige, men det kan alligevel være en god ide, da nogle virksomheder som sagt foretrækker at modtage regninger som EAN-fakturaer.

Alle offentlige institutioner i Danmkar har et EAN-nummer, og dette får de tildelt af den overordnede myndighed, som institutionen tilhører. Dette er eksempelvis kommunen eller regionen.

Er EAN-numre anonyme?

Et EAN-nummer er som udgangspunkt anonym, og der findes ikke en oversigt over alle EAN-numre i Danmark. Mange kommuner og regioner vælger dog at offentliggøre deres EAN-numre på internettet.

Hvis du leverer varer eller ydelser til det offentlige, og du ikke kan finde EAN-nummer på modtageren, skulle det ikke være noget problem, for der et krav om, at modtagerens EAN-nummer bliver oplyst ved bestillingen.