Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Dobbelt bogføring

Written: 20. september 2018

Hvad betyder dobbelt bogføring?

Dobbelt bogføring er en måde man kan bogføre sit regnskab på. Grunden til det er dobbelt er fordi man både skal bogføre posteringerne på debet- og kreditsiden. Det betyder, at hvis man debitere 500 kroner skal de også krediteres.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Tilgangen af aktiver i virksomheden skal debiteres på debetsiden. Hvorimod i kreditsiden posteres afgangen, oftest likvide midler til disse aktiver.

Meningen med den dobbelte bogføring er nemlig, at hvis man postere en beløb et sted, skal det også posteres et andet sted. Dette betyder, at når man har lagt alle beløb sammen i debetsiden skal det være lig med det beløb der er i kreditsiden. Hvis dette ikke er tilfældet er der en fejl i regnskabet. Se eksempler nederst på siden.

Hvilke regler gælder der ved dobbelt bogføring?

I dag er der ikke et krav om, at virksomheder skal bruge ’dobbelt bogføring’ i deres regnskabssystem. Men det er blevet en international standard, at de fleste virksomheder vælger at bogføre således.

Det vælger de, da det er det bedste system, da der er en række indbyggede foranstaltninger, som på den måde hjælper bogholderen med at holde styr på sit regnskab. Der er samtidig lavet IT-programmer med fokus på bogføring.

De fleste regler der gælder bogføring og en virksomheds regnskab står i bogføringsloven.

Eksempel på dobbelt bogføring:

Et hurtigt eksempel fra hverdagen kunne være at du ville bruge 20 kroner på en Cola i et supermarked. Det formodes at du køber den kontant, og du ville derfor skulle kreditere 20 kroner under posteringen ’kasse’ og lad os sige vi debitere de 20 kroner ved ’lager’. Det vil give en samlet debet- og kreditkonto på henholdsvis 20 kroner.

Hvis vi derimod skulle tage et virksomhedssyn på sagen er der udregnet et lille afslutningsark nederst på siden. Hvis vi siger, at en virksomhed vælger at købe noget kontant til deres varelager som skal fremgå i produktionsprocessen, vil en bogføring se således ud:

DebetsidenKreditsiden
Varelager500Kasse500
I alt: 500I alt: 500

Det kan også være der skal være moms indregnet i bogføringen. Hvis virksomheden igen går ud og køber noget til deres varelager i kontanter, vil det se således ud. Læg mærke til at summen stadig giver det samme.

DebetsidenKreditsiden
Varelager400Kasse500
Købsmoms100
I alt500I alt500

Afslutningsvis kan det siges, at bogføring er rigtig godt. Den bedste måde, at få det til at fungere på er at lave ’dobbelt bogføring’. Ved at have styr på sin bogføring vil man have de korrekte tal til momsangivelsen, men samtidig vil man også vide, hvem der er ens kreditorer og hvor meget de skylder med tiden. Dette er med til at styrke virksomhedens likviditet, hvilket alt andet lige virker utrolig fordelagtigt.