Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Disponibel indkomst

Written: 5. december 2018

Hvad er disponibel indkomst?

Den disponible indkomst er det, du har til rådighed af din løn, efter du har betalt skat og renter.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvad du bruger din disponible indkomst til, bestemmer du. En del af din disponible indkomst går naturligvis til de regninger, du skal betale til f.eks. din bolig, samt andre udgifter som mad, diverse abonnementer osv. Det, der er til overs efter de faste udgifter er betalt råder du selv over, hvad du vil bruge til. Du bestemmer selv, om du vil bruge alle dine penge, eller om du vil spare op.

Hvad afhænger min disponible indkomst af?

Et eksempel på en disponibel indkomst

Den gennemsnitlige løn om måneden for en lærer er kr. 32.700. Herefter skal der betales skat af dette på 37%. Den disponible indkomst er 32.700 – (32.700 * 0,37) = 20.601 kr.

Den gennemsnitlige disponible indkomst for en lærer er altså kr. 20.601.

En lærer har altså ca. 20.601 kr. hver måned, som vedkommende selv råder over og bestemmer hvad skal bruges til.

Dette tal afhænger naturligvis ifølge ovenstående beregning af din månedsløn. For en person, der er arbejdsløs og eksempelvis på kontanthjælp, vil den disponible indkomst være mindre end en person, der er højt uddannet og har job som eksempelvis ingeniør. Jo højere en stilling du får, og jo højere en løn, du tjener, desto højere er din disponible indkomst. Dette betyder, at jo mere du tjener, jo mere har du at råde over, som du selv bestemmer hvad du vil bruge til.

Hvad bruges den disponible indkomst som nøgletal til?

For det første siger den disponible indkomst noget om velstanden i Danmark og blandt Danmarks befolkning, og noget om hvor højtlønnede, befolkningen er. Derudover kan man ved hjælp af den disponible indkomst opgøre, hvor meget danskerne bruger til at forbruge (altså købe varer og serviceydelser), og hvor meget de bruger til at spare op. Jo mere der bliver brugt til at forbruge, jo bedre er det alt andet lige for Danmarks økonomi og økonomiske fremgang, for det er dette, der får gang i virksomhederne, fordi de skal producere mere, jo mere danskerne forbruger. Når virksomhederne skal producere mere, skal de bruge flere arbejdere, så arbejdsløsheden falder og lønningerne generelt stiger. På den måde stiger de disponible indkomst endnu en gang.