Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Diskonto

Written: 1. oktober 2018

Hvad er diskontoen?

Diskonto er en form for styrerente for centralbanken. Det er den rente, som er centralbankens ledende, og som bruges til at have betydning for de private bankers ind- og udlånsrenter. Den angiver det overordnede niveau for Nationalbankens pengepolitiske renter.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Ofte har diskontoen en parallel udvikling med de andre rentesatser, centralbanken har, herunder foliorenten, indskudsbevisrenten og udlånsrenten. Grunden til dette er, at danske pengeinstitutter ofte hæver eller sænker deres ind- og udlånsrenter i samme takt som satsen hæves eller sænkes af Nationalbanken.

Diskontoen engang – diskontoen nu

Tidligere var diskontoen direkte den rente, som Nationalbankerne tog for at låne penge ud til diverse private banker, men sådan er det ikke mere. Diskontoen er ikke mere et direkte pengepolitisk styremiddel, men er i stedet som sagt en form for signalrente. Nationalbanken bruger altså diskontoen til at signalere til bankerne hvordan de gerne vil have, at udviklingen i renteniveauet skal have. Derfor bruges diskontoen stadig af Nationalbanken, når de skal føre pengepolitik, men mere på en indirekte måde end den direkte måde, de plejede. Denne ændring skete i 1992, hvor udlånsrenten blev indført til at styre Nationalbankens udlån til de private banker.

Dog styrer diskontoen stadig direkte visse former for låne og opsparingsmuligheder. Herunder ligger f.eks. SU-lån til unge under uddannelse, boligopsparing osv.

Hvor høj er diskontoen?

Du kan se den aktuelle sats for diskontoen på Nationalbankens hjemmeside. Her kan du også finde de aktuelle satser for udlånsrenten, foliorenten og indskudsbevisrenten.

Udlånsrenten er som sagt den rente, Nationalbanken tager af private banker for at have lånt penge af Nationalbanken.

Foliorenten er omvendt den rente, de private banker får for at have penge stående i Nationalbanken.

Sidst er indskudsbevisrenten den rente, som realkredit- og pengeinstitutter får for de indskudsbeviser, de har købt af Nationalbanken. Disse indskudsbeviser udsteder og sælger Nationalbanken hver fredag, og de koster 1 mio. kr. Indskudsbeviserne gælder 7 dage.