Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Direkte omkostninger

Written: 10. december 2018

Hvad er direkte omkostninger?

Direkte omkostninger også kaldet stykomkostninger, er omkostninger der har en direkte relation til en aktivitet, som for eksempel en vare hos en virksomhed. Direkte omkostninger kan både være faste omkostninger og variable omkostninger og behøver nødvendigvis ikke at følge produktionen. Herunder kan direkte omkostninger dog indebære alt lige fra produktionsomkostninger, salgsomkostninger og så videre.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Dette betyder altså, at man med sikkerhed ved, hvad pengene er brugt til, da man kan se, hvad en given aktivitet har kostet i omkostninger. Det kan være rigtig hensigtsmæssigt at vide, hvis man gerne vil vide om man har tjent eller mistet penge på en bestemt omkostning. Det er nemlig ikke altid vigtigt kun at tjene penge i en virksomhed. En direkte omkostning kan nemlig være med til at belyse, hvilke produkter man er rigtig gode til at tjene penge på og hvilke man tjener knap så mange penge på. Hvorimod ved indirekte omkostninger kan dette være noget sværere at finde ud af.

Hvad er indirekte omkostninger?

Indirekte omkostninger også kaldet kapacitetsomkostninger, er derimod omkostninger der ikke kan henføres til en enkelt vare eller afdeling. Det kan for eksempel være administrationsudgifter.

Når der tales om direkte omkostninger findes der to slags forskellige, henholdsvis produkt-direkte omkostninger og afdelings-direkte omkostninger.

Hvad er produkt-direkte omkostninger?

Produkt-direkte omkostninger er en direkte omkostning der kan sættes i relation til produktet. Dette betyder, at fremstillingen ved en bestemt vare hos en virksomhed og dermed indgår i varebeholdningen kan ses som en produkt-direkte omkostning. Det vil sige, at hvis man laver træborde og træstole vil selve træet være en produkt-direkte omkostning. Dette vil det være, da træet indgår i produktet og det er en direkte omkostning, idet man kan forbinde det indkøbte træ og de penge man har brugt.

Hvad er afdelings-direkte omkostninger?

Afdelingsspecifikke omkostninger er omkostninger der er forbundet til en afdeling i en virksomhed. Det kan være alt lige fra vedligeholdelse og reparationer på en afdeling. Hvis man for eksempel skal reparere nogle computere på en afdeling kan omkostninger til disse henføres til reparationen og vil derfor være en direkte afdelingsspecifik omkostning.