Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Debitorrente

Written: 10. december 2018

Hvad er en debitorrente?

Debitorrenten er en rente man støder på, når der er tale om lån og ofte forbrugslån. Debitorrenten er også kendetegnet som ’den effektive rente’ eller den nominelle rente. Alle lån har en debitorrente og den er derfor ret vigtig når man vil optage et lån. Debitorrenten er med andre ord den rente du skal betale ved lånet, hvorimod kreditorrenten er den rente du modtager ved at låne dine penge ud til andre.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

En debitorrente vil som sagt altid være til stede ved et lån og vil stå i lånekontrakten.

Hvad indeholder debitorrenten?

Debitorrenten er en rente der bliver beregnet ved at tage lånets pålydende rente og lægge den sammen med renters rente. Dette betyder med andre ord, at debitorrenten viser alle rentetilskrivninger der er i løbet af et år og kan derfor gøre det lidt mere overskueligt.

Debitorrenten kan være svær at forudsige inden man optager et lån. Det er det, da den som sagt er afhængig af renten, men nogle banker og institutter vælger også at lave en specifik debitorrente til den enkelte låntager. Der kan de blandt andet tage udgangspunkt i låntageren privatøkonomi, så man kan skrabe det bedst mulige lån sammen.

Men da debitorrenten indeholder både den pålydende rente og renters rente er debitorrenten dog stadig mere retvisende end de to andre.

Eksempel på beregning af debitorrenten:

Som sagt består debitorrenten af den pålydende rente og renters rente. Det vil sige, at hvis man låner 10.000 kroner med en årlig rente på 10%, så vil debitorrenten være 10%, hvis man vælger at tilskrive renten årligt.

Hvis man derimod vælger at tilskrive renterne månedligt vil debitorrenten være 10,45% og dermed dyrere som låntager. Det kan derfor være hensigtsmæssigt, at vælge en årlig rentetilskrivning.

Afslutningsvis kan det konkluderes at debitorrenten kan være indviklet at forstå. Den kan være misvisende i forhold til de forskellige låneudbydere, da man nogle gange kun tilegner debitorrenten som værende ’renters rente’. Da debitorrenten ikke tager udgangspunkt i eventuelle gebyrer der er forbundet med lånet skal der altid kigges på ÅOP som er de årlige omkostninger i procent. Dette tal er med til at forklare, hvor mange omkostninger der er forbundet med lånet. Da begge er lovpligtige at oplyse, vil der altid være mulighed for at finde disse på de forskellige lån.