Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Debitor

Written: 23. august 2018

Hvad er en debitor?

En debitor er en person eller virksomhed, der skylder penge væk. Disse penge skyldes til den såkaldte kreditor, der altså har udlånt penge til debitoren, som debitoren ikke har tilbagebetalt. Det kan også være, hvis en debitor har modtaget ydelser eller varer fra en kreditor, som debitoren ikke har betalt for endnu.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvornår benytter man begrebet debitor?

Man snakker om debitor og kreditor indenfor økonomi, og begreberne benyttes primært, når man holder regnskab. Hvis du låner penge af en ven, kan man godt sige, at du er debitor, og din ven er kreditor, men man benytter oftest ordene i en lidt større sammenhæng.

I hverdagen er du nok stødt på debitor og kreditor, hvis du har taget et lån fra et pengeinstitut. De fleste møder begrebet ved bil- og huslån. Hvis du tager disse lån i banken, vil din bank være kreditor, mens du er debitor.

Når pengene skal betales fra debitor til kreditor, er der naturligvis lavet en specifik aftale inden, der bestemmer ting som renten, løbetiden for lønnet, eventuelle gebyrer og lignende.

Til tider vil man også kalde en kreditor for en leverandør, hvis en kreditor leverer et produkt til en debitor, som debitoren betaler på afbetaling.

Kan man som debitor undgå at betale sin gæld?

Hvis man har en større virksomhed, er det nødvendigt at holde styr på alle virksomhedens debitorer. Dette gøres ved at holde et debitorkartotek, der altså er en oversigt over virksomhedens debitorer og deres gæld. Dette kan selvfølgelig også gøres for en mindre virksomhed, men det er ikke en nødvendighed.

Når virksomheden har et debitorkartotek, er det svært at løbe fra regningen, men hvis du som debitor alligevel forsøger at snyde din kreditor, kan kreditoren vælge at registrere dig i et skyldnerregister. Det største og mest kendte skyldnerregister i Danmark er RKI, men der findes også andre som Debitor Registret A/S.

Hvis du står i et skyldnerregister og fortsat ikke tilbagebetaler din kreditor, kan han herefter sende dig til inkasso.