Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Børsnoteret

Written: 1. oktober 2018

Hvad betyder børsnoteret?

Når en virksomhed er børsnoteret, betyder det, at den er registreret på en fondsbørs. Det betyder at alle de aktier, der er i virksomheden, kan sælges og købes på børsen.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvorfor børsnotere sin virksomhed?

Men hvorfor vælger virksomheder at børsnotere sig? Det kan være en stor fordel for en virksomhed at børsnotere sig, hvis de gerne vil øge deres aktivitet. Dette kan skabe en øget kapital, som virksomheden efterfølgende kan bruge. Ud over dette kan en børsnotering af en virksomhed øge virksomhedens markedsværdi, hvilket blandt andet skyldes, at der kommer en større kapital i virksomheden, men også at der kommer flere ejere, fordi der er flere, der ejer mindre aktier i virksomheden.

En anden positiv faktor ved at børsnotere sin virksomhed er, at lønninger kan blive betalt i form af aktier. Dette får naturligt lønomkostningerne til at falde.

Konsekvenser ved børsnotering

Dog skal en børsnotering overvejes stærkt, før den indføres, fordi det kan være rigtig svært at ændre virksomheden tilbage igen, når den først er blevet børsnoteret. Både fordi det kan tage lang tid, men også fordi det kan føre til mange omkostninger.

Det kræver også mere information om virksomheden, når den er blevet børsnoteret, og der skabes mere opmærksomhed. I årsregnskabet er der flere krav ifølge Årsregnskabsloven omkring, hvad der skal indgå, og derfor kan dette også få omkostningerne til at stige. For eksempel er det et krav, at den revisor, der er ansat i virksomheden, er statsautoriseret, samt at nettoomsætningen skal offentliggøres, hvilket gør virksomheden mere sårbar overfor deres konkurrenter, der bedre kan følge med i, hvordan det går for virksomheden. Virksomheder, der er børsnoteret, skal også udarbejde en pengestrømsopgørelse til deres årsregnskab.

Derudover er alle de ovenstående positive ting ved en børsnotering ikke gældende for alle slags virksomheder. Derfor er det vigtigt at foretage foregående analyser af en eventuel børsnotering, før dette bliver aktuelt. Ellers kan det komme til at medføre flere ulemper end fordele.

Derfor skal du altså være varsom, før du vælger at blive børsnoteret. En fordel kan være at drøfte sagen med en vejleder, der kan hjælpe dig med at finde ud af, om en børsnotering er fordelagtigt for din virksomhed.