Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Anskaffelsesomkostninger

Written: 20. september 2018

Hvad er anskaffelsesomkostninger?

Anskaffelsesomkostninger er de omkostninger, en virksomhed har i forbindelse med at anskaffe et aktiv. Det omhandler altså alle de ressourcer, der er blevet brugt, blandt andet til at få aktivet fragtet hjem, til klargøring osv.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvorfor beregnes anskaffelsesomkostninger?

Grunden til, at anskaffelsesomkostninger beregnes, er, at de forhold, der regnes med som anskaffelsesomkostninger ikke er regnet med i kostprisen af et aktiv, men i virkeligheden kan de have en stor betydning og udgøre en stor del af et budget og en opgørelse. Beregningen af anskaffelsesomkostningerne kan blandt andet hjælpe virksomheden til at vælge mellem to forskellige aktiver, der måske ved første øjekast ligner hinanden i den egentlige kostpris, men som egentlig ender ud i to meget forskellige priser, når anskaffelsesomkostningerne regnes med.

Forskellige anskaffelsesomkostninger

Omkostninger, der omhandler kvalitet: De faktorer, der handler om krav til kvaliteten, både til producenter og til leverandører.

Omkostninger, der omhandler ledelse: De omkostninger, der internt i virksomheden kommer i forbindelse med ledelse, indkøb og planlægning af anskaffelse af aktivet.

Omkostninger, der omhandler service: De omkostninger der kommer, når aktivet skal installeres og generelt vedligeholdes, f.eks. hvis det skal til service.

Omkostninger, der omhandler kommunikation: De omkostninger, der er forbundet med at kommunikere med både interne (i virksomheden) og eksterne (uden for virksomheden) leverandører.

Omkostninger, der omhandler levering: De omkostninger, der kan være ved at nogle af de modtagne aktiver er defekte, eller hvis aktiverne er forsinkede.

Omkostninger, der omhandler indkøbspris: Udgifter i forbindelse med levering af aktivet.

Anskaffelsesomkostninger som privatperson

Anskaffelsesomkostninger sker ikke kun når virksomheder skal anskaffe et nyt aktiv. Det kan beregnes som privatperson, og kan, ligesom ved virksomheder, være fordelagtigt for en forbruger at medregne anskaffelsesomkostninger, når to aktiver sammenlignes på prisen.

Et eksempel på dette kan være ved købet af en ny bil. Anskaffelsesomkostninger i dette tilfælde kan f.eks. være vedligeholdelsen af bilen, efter bilen er købt. Prisen og hyppigheden på service til bilen kan svinge meget fra forhandler til forhandler, hvorfor anskaffelsesomkostningerne kan svinge meget. Derudover kan der være stor forskel på, om bilen vil købes hos en forhandler i nærheden af privatpersonen, eller om der skal ske en form for leverance af bilen.