Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Anpartsselskab

Written: 11. september 2018

Hvad er et anpartsselskab?

Et anpartsselskab er en af fire forskellige selskabsformer, og ses som den 2. største selskabsform. Anpartsselskab hører ind under kategorien ’kapitalselskaber’ sammen med et aktieselskab. Et anpartsselskab er ret populært i Danmark, og det formodes, at der ca. er 232.000 registeret anpartsselskaber. Disse virksomheder er også kendt som ApS-virksomheder og disse bogstaver er oftest involveret i virksomhedsnavnet.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Et anpartsselskab kan have én eller flere ejere, og disse kaldes anpartshavere. I et anpartsselskab hæftes der begrænset, hvilket betyder, at man kan miste de penge man har indskudt i forbindelse med etableringen af selskabet. Hvorimod ved en enkeltmandsvirksomhed hæftes der personligt og ved et interessantskab hæftes der solidarisk. Der er derfor ikke lige så stor risiko ved at etablere et anpartsselskab, som der er ved en enkeltmandsvirksomhed, dog kræver anpartsselskabet en større kapital.

Hvilke krav er der til et anpartsselskab?

I henhold til den danske selskabslov skal man i et anpartsselskab mindst indskyde 50.000 kroner enten i form af penge eller værdier i anpartskapitalen i opstarten. Udover de 50.000 kroner koster det også 670 kroner at etablere et anpartsselskab. Tillige med dette, skal den eller de der etablerer selskabet også udfylde en anpartshaverfortegnelse, et stiftelsesdokument, vedtægterne og en protokol.

Ved opstarten af et anpartsselskab skal der også etableres en ledelse og bestyrelse idet et anpartsselskab består af en række anparter og disse skal ejes af nogle.

I henhold til den juridiske lov, er der nogle anpartsselskaber som opfylder kravene til at fravælge en revisor der skal revidere årsregnskabet. Det er dog oftest set, at aktieselskaber og anpartsselskaber skal have en revisor ind over bearbejdningen af årsrapporten.

Hvilke fordele og ulemper er der ved et anpartsselskab?

Når man etablere et anpartsselskab kan det være en god idé at etablere et holdingselskab tillige med dette. Dette vil være en fordel, da et holdingselskab vil kunne betyde, at man som anpartshavere kan trække nogle skattemæssige fordele ud af sit selskab.

Da der er begrænset hæftelse er det også en fordel, at man kun kan miste det man har indskudt. Man står derfor ikke med risikoen for at miste hus og hjem. En tredje fordel ved ApS frem for en enkeltmandsvirksomhed er, at beskatningen foregår i selskabet og ikke hos ejerne. Dette betyder at et anpartsselskab skal beskattes efter selskabsreglerne, hvilket betyder at de skal betale selskabsskat som er 22%. Modsat til ApS skal en enkeltmandsvirksomhed betale fuld skat af overskuddet, og der ryger derfor en del flere penge til staten i forhold til overskuddets størrelse.

Nogle af ulemperne ved et anpartsselskab er, at der er mange krav og strikse regler i forhold til, hvis man havde valgt at etablere en enkeltmandsvirksomhed. Her kan der blandt andet være tale om vedtægter, ejer register, offentliggørelse af årsregnskab.