Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Acontobetaling

Written: 5. december 2018

Hvad er acontobetaling?

En acontobetaling er et begreb som rigtig mange danskere kender, og er overordnet set en løbende betaling eller en betaling på forskud. Hvis du bor til leje, kender du uden tvivl til de faste månedlige regninger, hvor der står aconto på. Kort sagt, er en typisk acontobetaling enten et forskud, der bliver betalt løbende eller et afdrag på en modtaget vare eller ydelse, som bliver betalt i flere omgange. Aconto er et fastsat beløb, der betales som en slags fast forudbetalt beløb med henblik på den endelige afregning. Aconto beregnes f.eks ud fra en gennemsnitlig beregning for eksempelvis et års forbrug, og er i langt de fleste tilfælde derfor opdelt i både halvårlige, kvartal- og månedlige betalinger.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Lad os f.eks. antage, at man i en hypotetisk lejebolig situation forventer at skulle betale 3000 kr. i el om året. Din månedlige acontoregning vil derfor lande på 250 kr. Da aconto bygger på et fremtidsgæt vedrørende de endelige omkostninger, er det forholdsvis ofte tilfældet, at man enten betaler for meget (hvilket vil sige at man får penge tilbage), eller for lidt (hvilket vil sige, at man skylder penge).

Det er netop umuligt at forudse det præcise beløb i starten af året, da hverken udlejer eller lejer kan være 100% sikker på, hvor stort forbruget bliver om året, og derfor opkræver udlejer det faste månedlige beløb, og justerer så efterfølgende det forventede forbrug i overensstemmelse hermed til næste år.

Momsmæssig behandling

Hvis du som mange danskere ønsker at benytte dig af en acontobetaling, skal du forinden være klar over en af de store overraskelser for mange, nemlig momsen. Hvis du tror, at du blot skal lægge momsen til den endelige årlige betaling, så tager du grundigt fejl. Momsen skal derimod lægges til hver eneste månedlige acontobetaling.

I det følgende vil vi give et eksempel på en typisk acontobetaling inklusiv moms på 20%. Lad os sige, at det samlede beløb i dette eksempel er på 200.000 kr., delt op i fire betalinger. Acontoregnestykket vil derefter tage sig således ud.

1 betaling: 50.000 kr. plus 10.000 kr. i moms

2 betaling: 50.000 kr. plus 10.000 kr. i moms

3 betaling: 50.000 kr. plus 10.000 kr. i moms

4 betaling: 50.000 kr. plus 10.000 kr. i moms

Samlet betaling: 240.000 kr.

Forhåbentligt  vil dette ovenstående eksempel (og denne tekst helt overordnet)medvirke til at besvare alle de spørgsmål man som acontabetaler skulle brænde inde med hensyn til alt det, der er forbundet med acontobetalinger. Det er gudskelov forholdsvist simpelt, så længe du husker, at holde momsen i mente