Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Prioritetslån

Written: 20. januar 2020

Et prioritetslån er en temmelig udbredt låntype, der først og fremmest ses i tilfælde hvor en person ønsker at købe eller renovere en bolig; men hvad betyder det egentlig mere specifikt. Læs videre i det følgende.

Hvad er et prioritetslån?

 Hvad er et prioritetslån?

Selve ordet virker måske en smule kryptisk, men betyder i det store og hele blot, at man stiller sin bolig i pant som sikkerhed overfor banken. Dette betyder, at banken muligvis vil kunne komme til at eje ens bolig, hvis man ikke overholder sine faste lånebetalinger. Det lyder selvfølgelig skræmmende at banken kan ende med at tage ens hus, men bør nu alligevel nok slå koldt vand i blodet; der skal temmelig meget til før banken vælger at gøre dette. Før man vælger at tage et prioritetslån skal man først beslutte sig for hvilken type prioritetslån man kunne tænke sig. Der findes nemlig mere end én type prioritetslån. Den første type er det klassiske banklån, hvor man låner en sum penge med renter, gebyrer og hele molevitten. Den anden version af prioritetslånet fungerer i stedet som en slags kassekredit, der kommer med et låneloft indbygget. Dette kan vise sig at være særdeles fordelagtigt for låntageren, da man kan tage tingene som de kommer, og ikke nødvendigvis behøver at hænge på et større lån end højst nødvendigt, og i sidste ende selv kan vælge hvor meget man har lyst til at afbetale på ens lån. Det bør i denne forbindelse nævnes, at løbetiden på et prioritetslån typisk ligger på 30 år med variabel rente, dvs. en rente der ændrer sig alt efter markedet, hvilket i mange tilfælde kan betyde et langt billigere lån. Som det fremgår af det ovenstående, kan begge varianter af prioritetslånet derfor vise sig at være en ideel løsning for både banken og låntageren, og det er der såmænd flere grunde til.

Der er fordele ved et tage et prioritetslån

Det kan idag ofte vise sig at være lidt af en vanskelig affære at blive optage et almindeligt banklån. Derfor er en af de allerstørste fordele ved et prioritetslån da også, at det er en forholdsvis nem måde at blive godkendt til et lån på, idet man jo stiller en sikkerhed overfor banken i form af fast ejendom. Dette vil automatisk gøre banken mere tryg med hensyn til at låne en person penge, da banken jo er sikker på at pengene ikke ryger ud med det varme badevand. Dette vil da også ofte resultere i betydeligt mere fleksible lånebetingelser end andre lån på markedet. Prioritetslånet er f.eks. også en glimrende løsning, hvis man går med planer om at renovere sin bolig, da der ofte kommer løbende udgifter til, og man samtidigt investerer i sin ejendom.

Et prioritetslån kan desuden være en god forretning

I forbindelse med renoveringsarbejder af ens bolig, kan et prioritetslån faktisk vise sig at være en god investering. Dette skyldes, at den bolig man stiller som sikkerhed højst sandsynligt vil have en betydeligt højere salgspris efter en renovering; så hvis man går og leger med tanken om at sælge sin bolig, så kan man rent faktisk komme til at tjene (nogle gange mange) penge på at tage et prioritetslån.

Man vil jo gerne hjælpe sine børn godt på vej

Hvert år er der mange forældre der har børn, der snart skal til at flytte hjemmefra for at påbegynde en videregående uddannelse. Dette kan vise sig at være en særdeles dyr fornøjelse for enhver forælder med få og dyre lejeboliger og mange om budet. Mange vælger da også at købe en lejlighed til deres børn, så de kommer godt fra start efter at have forladt barndomshjemmet. Et prioritetslån kan i denne sammenhæng derfor vise sig at være en glimrende løsning, idet den husleje som ens afkom betaler hver måned, i det store og hele vil kunne dække de månedlige afbetalinger.

Det bør dog som afsluttende bemærkning nævnes, at det ikke kan anbefales at låne penge uden at tænke sig godt om. Når dette så er sagt, så er der ikke desto mindre flere gode grunde til at man bør vælge et prioritetslån fremfor et almindeligt banklån, når det drejer sig om boliglån.