Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Sådan sparer du i husstanden

Written: 9. januar 2020

Last Updated on by

Har du svært ved at få dit budget til at gå op? Mangler du en smule ekstra på kontoen efter hver måned? Det er der nok mange som kan genkende, men ved at følge disse tips til at spare i husstanden, så får du hurtigt opbygget lidt ekstra kapital. Først og fremmest, kan du lægge dit budget med Monnis budgetskema. Derudover får du her et bud på de bedste måder til at spare derhjemme.

Spar på strømmen

Ifølge en undersøgelse foretaget af NRGi, så spilder vi i Danmark strøm for ca. 160 mio. kr. om året. Dette sker af den simple grund, at folk glemmer at slukke for deres el-apparater, når de ikke bruger dem. Dette bør du tænke over, når du bruger elektronik i hjemmet.

Husk bl.a. at slukke for computer, TV, opladere, spillekonsoller, musikanlæg og lamper. I dag, kan du med fordel anvende timere på mange af dine elektroniske apparater. Prøv at anvende det, så TV’et slukker efter en bestemt tid uden aktivitet, og det samme på computeren, så den går i dvaletilstand. Skift også dine elpærer ud med energisparepærer, og tjek priserne hos el-leverandørerne. Der kan være stor forskel.

Når det kommer til dine hårde hvidevarer, er der også penge at spare. Husk at hænge vasketøjet udenfor, når vejret er til det, så sparer du strømmen fra tørretumbleren. Vent med at vask dit tøj, indtil du kan fylde vaskemaskinen helt op. På den måde vaske du færre gange, og du nedsætter mængden af strøm du bruger på månedsbasis. Ved at følge disse tips, sparer du ikke kun penge, men skåner også miljøet.

Spar på vandet

Forsøg at bruge vandet med omhu. Det svarer sig i længden både for miljøet og din økonomi. Der er flere måder at spare på vandet, og det behøver ikke være det helt store som kan gøre en forskel. I 2017 var det gennemsnitlige vandforbrug for en dansker ca. 104 liter vand om dagen. En dansk kernefamilie på 2 voksne og 2 børn, bruger ca. 140 m3 vand om året. Med en pris på 68,70 kr./m3, svarer det til en udgift på vandposten på 9.618 kr. om året. Som enlig, bruges der ca. 50 m3 vand om året. Til en pris på 77,3 kr./m3, svarer det til 3.865 kr. på vandregningen.

Der findes flere gode tips til, hvordan du kan spare på vandforbruget. Du kan eventuelt tage nogle kortere bade eller anskaffe vandsparere til køkken og bad. Sørg også for at din vandhane, bruser eller dit toilet ikke står og løber. Til udendørs brug af vand, kan du anskaffe dig en regnvandsbeholder. Så kan du indsamle vand til at vande blomsterne osv.

Spar på varmen

Varmeforbruget afhænger af mange faktorer. Der kan være stor forskel på, hvor meget varme man bruger til at opvarme sin bolig. Det afhænger f.eks. af hvor stor boligen er, hvor mange personer som bor der og hvilken varmekilde som anvendes. Det har også en væsentligt forskel hvilket varmeværk du hører under, da priserne kan have store forskelle.

Prøv at hold en kontinuerlig varme i dit hjem, og undgå at bruge unødvendig varme. Sørg for at slukke for radiatorerne når du lufter ud derhjemme. Når du har varmen tændt, så kan placeringen af dine store møbler ændre på varmens fordeling. Prøv at sprede møblerne ud i rummet, for at opnå den bedste varmefordeling.

Sørg også for en god termostat! Dette kan hjælpe dig med at holde en fast temperatur, da varmen også påvirkes af hvordan solen står gennem vinduet, brændeovn osv. Hvis du har gulvvarme, kan du ligeledes skrue lidt ned for anden varme. Husk at indstille varmen efter årstiden.

Tilmeld PBS og spar penge

Hvis du modtager regninger med posten og betaler disse via netbank, vil du opleve at der ofte er høje gebyrer på – mellem 20 og 75 kr. pr. regning! Disse penge kan du spare hver måned, hvis du tilmelder dine regninger til betalingsservice (PBS). Samtidigt sørger du for, at regningerne bliver betalt til tiden, så du ikke står med rykkere som skal betales lige pludseligt. Derudover så vil du også med fordel kunne gøre dette med dine lån, uanset om det er realkreditlån, billån, eller dine samlelån, så vil det give god mening at det sker automatisk så du ingen gebyrer og rykkere får på dine regninger.

Dyrk dine egne råvarer

Det er ikke alt som er nødvendigt at købe i butikkerne. Selv uden et drivhus eller en køkkenhave, er det en mulighed at dyrke dine egne råvarer. Det kan være urter, krydderier eller grøntsager. I tilfælde af, at du har en terrasse eller altan, så kan du også selv have tomater, chili el.lign. Hvis ikke du har dette, så kan du have dine potter til at stå i køkkenvinduet, hvor du stadig kan have småting stående.

Læs evt. denne guide til hvordan du kommer i gang.

Lad vandhanen slukke tørsten

Vand er billigt og sundt. Hvorfor ikke gøre brug af det? Drop e-numrene fra diverse læskedrikke, og sæt noget vand i køleskabet i stedet for. Vandet slukker også tørsten bedre. Det danske forbrug på læskedrikke er steget flere år i træk, hvilket også gælder vand på flaske. Danmark har noget af verdens bedste drikkevand, og der kan næsten indvindes grundvand alle steder. Så det bør udnyttes, hvis økonomien har behov for det.

Køb brugte varer

Ofte sker det, at du kan få brugte ting, som nærmest er helt nye. Både tøj, cykler, møbler osv. Du kan spare en masse penge ved at handle brugte varer, og hvis du ikke kan leve uden mærkevarer, så findes der også steder for brugte mærkevarer.

Når du køber brugt, skal du være opmærksom på, at kvaliteten lever op til dine forventninger. Brugt som nyt, kan du blive udsat for forfalskninger af varer, hvilket aldrig er en sjov ting at opdage.

Som alle andre steder, så er det også en god ting at lave en indkøbsliste, når du skal købe brugte varer. Find ud af hvilke ting du mangler, så du ikke bliver fanget af billige ting, som står på hylderne. Når du har lavet listen, så giv dig god tid til at finde det. I genbrugsbutikker eller på loppemarkeder, kan det godt gemme sig lidt væk. Brug derfor tid på at kigge i hjørnerne og i skuffer. Selvom du ikke er den store fan af genbrug, så kan du sagtens kombinere genbrug med nye ting. Hvis det ikke passer sammen, så kan du både male, ompolstre eller rette i tingene som det passer dig.

Undgå overflødige abonnementer

Streamingtjenester, apps, musik, magasiner osv. Mange af disse tjenester kan bruges gratis i en måned, hvis det blot er en enkelt ting du har interesse i på abonnementet. Benyt dig i stedet af biblioteket – der er masser af indhold på biblioteket som kan lånes gratis.

Find billigt medicin

Der findes mange producenter af medicin i verden. Undersøg mulighederne for, om der er nogen mærker som har en billigere version af din medicin, end den du har i forvejen, og ligeså god effekt. Du skal selvfølgelig ikke gå på kompromis med dit helbred, men i visse situationer, kan det sagtens lade sig gøre at spare penge på denne post.

Spar på kæledyrsudgifterne

Det er selvfølgeligt meget hyggeligt med godbidder, men ofte så bidrager de ikke med noget ekstra for dit kæledyr. Det er helt fint med det normale foder til dyret. Når det kommer til foder, så kan der også være gode penge at spare. Undersøgelser viser dog også, at dyr som spiser det billigse foder, oftere er syge. Derfor skal der også findes en god balance mellem prisen og kvaliteten. Er der tale om hund eller hest, så kan du ikke komme uden om en ansvarsforsikring. Undersøg markedet for den billigste forsikring til dit dyr. For hunde er det ofte under 50 kr. om måneden, og for heste under 150 kr.

Også tandpleje kan spare dig penge om året. Foderet fra producenterne er årsagen bag, at 80% af alle hunde og katte får tandsten over 2 år. Det skyldes at deres tænder ikke reagerer på samme måde, som det de naturligt ville spise. Du kan forhindre dette, ved at børste deres tænder én gang dagligt.