Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog
Author: Pernille Mejslov

Ro i maven og flere penge på kontoen

Written: 22. august 2018

Last Updated on by

Ro i maven, god samvittighed og (mange) flere penge på kontoen.

Er det ikke dét, vi alle drømmer om ? Det er muligt!

De psykologiske faktorer, som påvirker dén måde vi tilgår økonomi og vores penge på, er et undervurderet aspekt i forbrug og økonomi.

Som pengementor adskiller jeg mig fra al anden privatøkonomisk rådgivning ved at arbejde med lige dele konkret og realistisk omgang med netbank og penge og kundens egne refleksioner og bevidstgørende hjemmeopgaver. Jeg mener, ingen af delene kan stå alene.

Som udgangspunkt mener jeg, at der ALTID er en årsag, når der er pengeudfordringer.
Jeg anbefaler dig at klarlægge disse to spørgsmål:

– Hvad er det egentligt for et liv, du drømmer om at leve ?
– Hvad vil du væk fra og hvad vil du hen imod ?

Dette er din gps. Alt starter med en tanke og det første skridt.
Men du er nødt til at vide, hvad du egentligt ønsker dig og hvor du er, allerførst.

Lidt ligesom når du skal ud at spise. Så gør du dig også nogle tanker om, hvor det skal være og hvad du kunne tænke dig. Og dét, du bestiller, det er det, du får serveret. Sådan er det også med penge og økonomi. Her kommer de ubevidste holdninger bare ind og tager over, så du netop ikke får dét, du synes, du havde bestilt. Indtil du får lært at styre pengene og ikke omvendt.

Du kan aldrig løse pengeudfordringer med flere penge. Og det handler aldrig om, at du bare skal tage dig sammen.

Dét at arbejde med pengehistorier, få afklaret sin pengetype og pengeoverbevisninger, er en transformerende del af et pengementorforløb, som du er nødt til at kende og forstå, inden du kan styre dine penge. Dette er en stor aha-oplevelse for de fleste.

Hos en pengementor bliver du mødt med et skarpt, kærligt og fordomsfrit blik på Dig & Penge. Der er ingen løftede pegefingre eller skæld ud. Tværtimod. I det fortrolige rum over telefonen, som jeg kan tilbyde, bliver folk meget forbavsede over, hvor godt det egentligt gør at tale højt om deres økonomi og blive lyttet til. Din økonomi er dig.

Penge og privatøkonomi er et stort tabu, som rigtig mange er helt alene med. Selv overfor en evt. partner. Ikke sjældent hører jeg nogen sige: “ Dét her har jeg aldrig sagt til nogen før.” Og det er både direktøren eller lønmodtageren. Og har du ligefrem pengehemmeligheder overfor din partner, så er smerten endnu større.

Med de mange penge, vi har fået mellem fingrene i forhold til for bare 1 eller 2 generationer siden og alle de tilbud, vi præsenteres for dagligt over nettet eller på gaden, bruger mange mennesker tusindvis af kroner hver måned på ligegyldigheder eller brandslukning. Måske er det dig ? Det var ihvertfald mig. Hvor meget bliver det ikke til på 1 år. På 10 år ? Jeg tør dårligt regne på det! Tør du ?

Om du bruger 10.000 kr eller 100.000 kr på sommerferien. Det lyder luksus. Men lige gyldigt hvor mange eller hvor lidt penge, du bruger,- hvis du kommer hjem med skænderier, overtrukne kreditkort og endnu flere ligegyldigheder, – plus en masse skam, skyld og stress,- så er der ikke meget luksus over nogen af ferierne.

Hold fokus på, hvilken værdi, du får ud af dine penge og dit forbrug. Eller din investering vil jeg hellere kalde det. Investerer du i grunden dine penge i at have det rart eller have det dårligt ? I eksemplet med sommerferien: Det handler ikke om store eller små ferier og at have set eller ikke set det eller det. Nej; hvordan er det i flyet eller bilen hjem igen ? Hvordan føles det indeni dig ? Føles det rart eller føles det urart ?

og omvendt; hvad føles så rart, når det skal passe til dig ? og hvad må det så koste at give dig selv det ?

Penge er – ligesom luksus – i sig selv ikke noget. Det er dén værdi, du giver dem, der er afgørende.

Det har du ubevidst fået indprogrammeret lige fra barndommen af, da du oplevede, hvordan din familie forholdt sig til penge og hvordan I talte om penge i dit barndomshjem.

De fleste af os er vokset op med at skulle klare os godt i skolen, så vi kunne få gode karakterer eller en lærerplads og et job, så vi kunne tjene nogen penge. Men vi lærte ikke at tage vare på egne ægte ønsker og behov og dét er tit dét, jeg oplever, vi bliver overhalet indenom af, når vi får pengeudfordringer. Og det er en stor del af samtalerne, at få sig selv i spil igen, i stedet for “har jeg råd til det ?” eller “jamen, det kan jeg da ikke”.

Hvis du bruger penge på noget, der ikke er det vigtigste. Eller hvis du bliver ved med at bruge penge på det ikke-så-vigtige og aldrig giver dig selv det vigtigste, så vil du altid rende ind i pengeudfordringer og følelsen af uro og indre sult. For du mangler noget. Og det er ofte DIG og det, der er vigtigst for dig, der mangler. Det kan ses på kontoen. Og det gør ondt i maven og nattesøvnen.

Jeg beder også mine kunder om at tænke over, at tiden går og er gået lidt hele tiden. Vi er blevet (lidt) ældre. Klogere, mere erfaring. Vælger eller er tvunget til ny livsstil eller karriere. Måske har vi været nede efter stress eller skilsmisse. Fået ny familie eller nyt forhold. Får du re-tænkt din økonomi derefter ? Samtidig går hverdagen rigtig stærkt idag og der er ofte ikke tid til at mærke efter helt indeni os selv og så handle på det. Vi er ofte ydre-styret.

Vi kan være kommet til at leve som en kopi af en søskende, en nabo eller dét, der står i bladene. Måske en kopi af os selv for 5-10 år siden. Men det er ikke os (mere).

Folk, der kommer til mig, er kommet til et point of no return. Dét var jeg selv for 2 år siden. Efter mange år med en usund, uigennemsigtig økonomi, en skilsmisse og derefter knokleri for at skabe mit nye liv. Jeg indså, at det var min forvaltning af mine penge og mit ubevidste pengemindset, der styrede min økonomi. Nissen flyttede hele tiden med. Alt så fint ud på ydersiden, men jeg var ikke glad.

Og jeg var flov. Flovhed. Skamfuldhed. Det er et gennemgående træk, når jeg taler med folk. For hvor svært kan det være det dér med penge. Man er vel voksen eller hva´??
Men det handler om meget mere end at fylde en masse tal i et budgetskema og tjene penge.
Du skal lære kende dig selv og lære at komme helt ind i maskinrummet og skrue på knapperne og ændre pengeoverbevisningerne.

Ligesom du selv er i stand til at mærke vandet, når du tager et brusebad. Er det for varmt eller for koldt ? – så kan du lige skrue lidt, så det passer helt perfekt til, hvordan du vil have det. Sådan kan du lære at skrue i din økonomi.

En god økonomi kender du og kan du regne med. Den er der for dig og støtter dig. Ligesom dine bedste venner.

En god økonomi er et håndværk,- noget, du kan lære; ligesom at lære at cykle eller løbe orienteringsløb. Det er en færdighed.

Noglegange kan en økonomi føles som at cykle og så cyklen lige pludselig af sig selv kører midt ude på vejen eller over for rødt. Men det er jo ikke cyklen, der kan det selv,- det er jo dig, der sidder på den. Sådan fungerer vores ubevidste pengemønstre og pengeholdninger, der styrer vores økonomi, som vi ikke ønsker det.

Du kan lære at tage følelserne ud og forholde dig rationelt til pengene, og derefter vælge økonomiens retning med hjertet udfra dén, du i virkeligheden er og hvor du ønsker at være på vej hen.

Et pengementorforløb er en investering i livslang viden, som du kan have med dig resten af dit liv. Du kommer i dybden og hele vejen rundt og lærer at styre pengene efter det liv, du drømmer om.

Det kan du blive ved med at udvikle på og styre mod. For vi bliver jo ved med at udvikle og ændre os. Og heldigvis for det.

http://www.pengerum.dk/om-pengerum/#om_pernille

www.pengerum.dk

Like min side på facebook
Pengerum.dk – ro og retning på din økonomi
hvor jeg deler masser af viden og indblik i billeder og tekst, der kan inspirere og motivere.

Du er altid velkommen.