Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog
Author: Preben Mouritzen

Kryptovalutaer – fremtidens penge eller varm luft?

Written: 7. februar 2019

Last Updated on by

Mange er fortalere, flere er skeptikere og de fleste er fortsat ligeglade. Men uanset holdning er der næppe tvivl om at kryptovalutaer er kommet for at blive. Hvorfor kan du læse mere om i denne artikel, som også definerer begrebet kryptovaluta.

Kryptovalutaen blev ”opfundet” i 2008 af Satoshi Nakamoto – en ukendt person, som ingen aner hvem er, men som i dag er en af verdens rigeste mennesker. Han lagde en tekst ud i cyperspace, hvor han præsenterede ideen og teknologien bag en komplet elektronisk valuta.

Året efter var kryptovalutaen Bitcoin var født.

Hvad er kryptovaluta?

Men lad os lige starte med at definere hvad en kryptovaluta egentlig er for en størrelse.

En kryptovaluta er en fiktiv valuta, der kun findes i den digitale verden. Alene det faktum at man ikke kan se og føle en kryptovaluta får helt sikkert mange til at tænke negative tanker om fænomenet. Men faktisk er kroner, euro og andre valutaer jo også meget mere end kontanter, for når vi betaler med vores kreditkort eller overfører penge via mobile pay, så er der jo heller ingen fysiske kontanter tilstede. Heller ikke på din konto, hvor saldoen jo blot er tal på en skærm. Faktisk har mange af os jo i dag slet ikke kontanter på os.

På den måde er en kryptovaluta ikke anderledes end andre valutaer. Det er i praksis blot en måde at betale for ydelser, og kryptovalutaerne har fået deres værdi ud fra, at flere og flere virksomheder og private accepterer dem som et betalingsmiddel.

10.000 Bitcoins for en pizza

Året efter at kryptovalutaen Bitcoin for første gang så dagens lys, var den stadig stort set værdiløs, da den ikke var accepteret af nok til at have nogen værdi som en valuta.

Det første Bitcoin-køb blev brugt til at købe en pizza, som blev solgt for hele 10.000 Bitcoins. I dag er samme antal Bitcoins flere millioner dollars værd.

Som tiden gik blev flere og flere interesseret i den nye valuta. Flere kunne se potentialet i den alternative betalingsmetode så derfor begyndte mange mennesker også at betragte og bruge den nye valuta som en investeringsmulighed. Derfor kom også flere kryptovalutaer på markedet og flere virksomheder langsomt begyndte at godtage de nye valutaer som betalingsmiddel, hvorfor de naturligt også steg i værdi.

Investeringsmarkedet tog fart i 2013

Det var dog først i 2013, i forbindelse med åbningen af en række webbaserede børser, der udelukkende handlede med kryptovalutaer, at de for alvor slog sig fast som en investeringsmulighed.

I dag er kryptomarkedet et enormt marked, med en sammenlagt værdi på over 1 billion dollars! Og man kan spørge sig selv om, hvordan dette markedet dog kan være så stort? Det er der sikkert mange grunde til dette, men den vigtigste er måske, at mange ser kryptovalutaer som en helt ny måde at tænke på penge, og mange mennesker kan lide sikkerheden og ikke mindst grundtanken bag kryptovalutaer, nemlig at der er tale om en valuta, der ikke er styret af en central enhed som fx en bank. Penge skal være decentraliseret og styret af forbrugerne. Den tanke sympatiserer mange mennesker med.

En del er fortsat skeptiske

I dag er der stadig mange, primært de der ikke kender til kryptovalutaer, som er skeptiske over for dem, mens fortalere for kryptovalutaer lovpriser de nye betalings- og investeringsmuligheder.  Men fortsat bliver mange potentielle investorer frarådet at investere i markedet, mens nye investorer laver forhastede investeringer uden for alvor at kende til markedet og mekanismerne bag det.

Sandheden er, at kryptovalutaer er en investering ligesom alle andre risikoinvesteringer – med muligheder for høje gevinster og risici for store tab.

Kryptomarkedet er kendetegnet ved at være et af de markeder som har de største udsving indenfor korte tidshorisonter. Priserne ændres konstant, men markedet fungerer på fuldstændig ens vilkår med andre markeder: Er der mange købere, stiger kursen og falder efterspørgslen sker det modsatte.

Det skal tilføjes, at kryptomarkedet er noget mere følsomt end mange andre investeringer, og investorerne reagerer på alt, hvad der rører sig. En ny opdatering eller et dårligt rygte kan påvirke priserne eftertragteligt, så derfor skal man som investor have is i maven og kunne holde hovedet koldt.

Sådan investerer du i kryptovalutaer

Kan du det og er du interesseret i at købe kryptovalutaer, så kan du gøre det på flere måder. Det mest almindelige er at købe dem på en børs, hvor den mest kendte er den der hedder Coinbase. Her opretter du dig som bruger, køber nogle Bitcoins og så har du investeret i en kryptovaluta.

Hvilken strategi du efterfølgende vælger er selvfølgelig op til dig selv. Nogle gør det som en hobby og sælger og køber på deres mavefornemmelse. Andre gør det mere målrettet og følger markedet hele dagen lang for at handle på de – forhåbentlig – optimale tidspunkter.

Der er også dem, der investerer mere langsigtet i kryptovalutaer som en langsigtet investering, dybdeundersøger markedet og finder den eller de kryptovalutaer, som de tror vil give høje afkast på længere sigt. Og så er det jo bare at sætte sig ned og vente tålmodigt på, at de en dag i fremtiden vil blive rige…

Betal med Bitcoins i Microsofts App Store

Selvom det allerede på nuværende tidspunkt er muligt at handle med kryptovalutaer på nettet og i en del fysiske butikker rundt omkring i verden, så er det dog fortsat en betalingsform, som er ukendt for de fleste. Men eksperter forudser at kryptovalutaer kommer til at blive en fast del af vores hverdag i fremtiden, når vi skal betale for varer og services.

Fx kan man i dag betale med Bitcoins i Microsofts App Store, og mange forbrugere ser det faktisk som en fordel at kunne betale i kryptovalutaer fordi det giver forbrugeren en bedre sikkerhed, og fordi de ikke skal dele følsomme oplysninger med en 3. part.

Men som alt andet i cyperspace har de kriminelle også her fundet deres niche. Netop fordi de sikrer anonymitet har de kriminelle i stigende grad brugt betalingsmåden for at handle anonymt på nettet.

Kryptovalutaer er kommet for at blive

Overskriften på denne artikel stiller spørgsmålet: ”Er kryptovalutaer fremtidens penge eller varm luft”?

Der er ingen tvivl om at det er det første. Om man vil det eller ej så er – eller bliver – kryptovalutaer en del af vores hverdag fremadrettet.

I dag findes der fx store communities, hvor medlemmerne fortæller hinanden og andre om kryptovalutaernes fortræffeligheder. Der eksisterer online fællesskaber, hvor investorerne diskuterer strategier og fremtidsudsigter. Nogle tilhængere af kryptovalutaer påstår sågar hårdnakket, at der er en decentralisering på vej, og at kryptovalutaerne vil ændre hele fremtiden på mange områder.

Uanset om man tror på det ene eller det andet, om man er tilhænger eller modstander, så er der ingen tvivl om, at kryptovalutaerne er fremtidens penge og at de er kommet for at blive.

Om forfatteren Preben Mouritzen er bankuddannet i Midtbank i 1973 og har erfaring fra mange forskellige afdelinger i banken. Derudover har han 22 års erfaring som marketingchef i Vestjysk Bank og efterfølgende ejer af eget marketingbureau med fokus på kommunikation for banksektoren. Ekspert i undersøgelser, analyser og kundekommunikation for den finansielle sektor.