Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Introduktion til optioner

Written: 21. april 2022

Last Updated on by Mai-Britt Skovsgaard

Sponsoreret indhold:

Du har måske hørt om aktier, valutakurser, børsen og mange andre af begreberne inden for investerings universet. Dog kan det være svært altid at vide præcis hvad, der er hvad. I denne artikel, vil vi give dig et indblik i, hvad optioner er og hvilken betydning de har.

Hvad er optioner?

Du køber ganske enkelt retten til at købe ellers sælge nogle specifikke værdipapirer i fremtiden til en bestemt kurs, når du køber optioner danmark. Kursen, som du køber eller sælger disse værdipapirer under, er forudbestemt, hvilket betyder at handlen bliver mere “sikker” for dig, da du ikke behøver være urolig for, hvordan kursen ser ud om for eksempel 3 måneder, når du gerne vil sælge værdipapirerne.

Der er forskellige slags optioner, som alle har hver deres egne specifikke regler. Der findes indeksoptioner, som eksempelvis kan være AEX-optioner – og der findes aktieoptioner, såsom ING-optioner. Disse er underlagt forskellige termer, og derfor er det en god idé at søge rådgivning, når det er første gang, du overvejer at investere i optioner.

Call-option & put-option

En call-option og en put-option refererer til de to optionskontrakter, som findes. Hvis du investerer i en call-option, køber du retten til at at købe et bestemt aktiv (aktie eller anden værdipapirer) til en forudbestemt pris, som er nedskrevet i kontrakten. En put-option er det modsatte. Her køber du retten til at sælge et bestemt aktiv til en forudbestemt pris, som også er nedskrevet i prisen.

Hvis du eksempelvis spekulerer dig frem til, at et bestemt aktiv vil stige i værdi henover de næste 6 måneder, kan du købe dig en call-option, idet denne giver dig ret til at købe aktivitet, men dine spekulationer holder stik. Man kan derfor i bund og grund kalde optioner for et redskab i handlen med diverse aktiver.

Der er uden tvivl mange fordele med at investere i optioner, hvis man søger alternativer til at booste sin økonomi en smule. Først og fremmest kan man anse markedet, som man ønsker at investere i, ved blot at købe retten til enten at købe eller sælge – som i eksemplet ovenfor. Yderligere er optioner generelt en mere forsigtig og hensigtsmæssig måde at investere på, og hvis man ikke er den største risici-tager, er dette måske vejen frem.

Dog kræver investeringer i optioner stor overvågning, hvis man har intentionen om at få største udbytte af investeringen. Det kan kræve meget arbejde, idet man kun har købt retten til enten at købe eller sælge i et specific antal måneder fremadrettet. Man kan derfor ikke blot lade aktivet stå – som man på normal vis kan ved almindelig investering i en aktie, når aktien ikke begærder sig, som man havde håbet.