Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Hvordan bliver jeg gældfri?

Written: 2. september 2021

Last Updated on by Monni.dk

Måske har du en studiegæld, overtrukne købekort og anden smågæld fra din studietid, der begynder at holde dig søvnløs om natten. Måske drømmer du om at vinde i lotto og én gang for alle ryste gældslænkerne af.  Det kan være invaliderende for humøret og livsglæden og fremtidsplanerne at være forgældet, men chanchen for at vinde den store gevinst i lotto er sjældent en realistisk vej ud af problemerne.

Hvordan kommer jeg af med min gæld?

Hvis du har anden gæld end studiegæld, så kan du muligvis søge om gældssanering, se artiklen hos Forbrugerrådet Tænk.

Hvis du er i arbejde, men stadig ikke kan betale din studiegæld, så kan du søge om eftergivelse af din studiegæld  hos Gældsstyrelsen. For at få eftergivet din studie-gæld, skal du opfylde to betingelser:

  • Du skal kunne bevise, at du ikke kan betale din gæld nu, eller inden for de kommende år
  • Du skal kunne bevise, at din økonomi vil blive varigt bedre efter eftergivelse

Hvis du får bevilliget eftergivelse af din studiegæld, så er du nået langt!

Hvis du ikke gør, så er den bedste løsning at tage et lån, der dækker al din gæld på en gang. Saml dit lån på et sted til én månedlig ydelse, som du kan klare.

Naturligvis afhænger det af, hvor stor din gæld er, men hvis det kan lykkes dig at samle hele gældposten på et sted til en overkommelig månedlig ydelse, så vil du igen kunne sove om natten og ikke skulle bruge tid på små individuelle regninger, som du ikke kan betale, fordi så bliver det hele betalt måned for måned – år efter år!

Hvordan forbedrer du din økonomi fremover?

Tja, der er mange individuelle muligheder, men der er specielt et gammelt ordsprog, der siger, at man skal ”sætte tæring efter næring”, hvilket betyder, at man ikke skal bruge penge, som man ikke har. Det kan godt betale sig at støve gamle ordsprog af en gang iblandt og undersøge dem lidt. De indeholder meget ofte visdom, som er gået lidt i glemmebogen.

Udover et godt job er der mange muligheder for at forbedre din økonomi. At købe dig et hjem er en god investering, som kan give dig både glæde og handlemuligheder med tiden. Som du får mere og mere friværdi i dit hus, kan du nemlig låne af din friværdi til at gøre ting, du drømmer om, og til at foretage fornuftige investeringer, der kan gøre dit hjem endnu mere værd og bedre over tid.

Du kan også investere i værdipapirer som aktier og obligationer og mange andre ting, se fx  Min Investering og lav lidt research, før du kaster dig ud i det.

Når du er kommet på afstand af din forgældede periode, så glem ikke – hvad den gjorde ved dit liv, hvordan den stjal dit humør og din nattesøvn, og sørg for aldrig at invitere den ind igen! Med andre ord: brug ikke mere end du tjener – eller ”sæt tæring efter næring”. Lykken bor ikke i overflod og forbrug, forbrug, forbrug, den slår sig kun ned hos dig, når du har fred og harmoni indeni og føler dig fri.

Gæld er ikke frihed, det er fængsel.