Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Hvilket lån skal man vælge?

Written: 9. januar 2020

Last Updated on by

Der er en overflod af forskellige lån, der er tilgængelige på markedet, og det kan derfor være utrolig svært at finde ud af, hvilken låntype der er bedst og billigst. Det er jo trods alt ikke gratis at låne penge, så det er fordelagtigt, at lånet passer til din økonomi og dit formål. Det er kompliceret at finde hoved og hale i, da der er så mange muligheder. Alle lånudbydere proklamerer, at de tilbyder de bedste og billigste lån, men det kan de ikke alle sammen gøre. Derfor er det utrolig vigtigt med et solidt overblik, der hjælper med at adskille og sammenligne de forskellige tilbud. Det er i din bedste interesse som låner, og det gavner de planer og projekter, som du ønsker at igangsætte med et spark i din økonomi.

Dette skal du være opmærksom på, når du låner penge online

Når det kommer til, hvilket lån man skal vælge, så er der mange faktorer, som man skal være opmærksomme på. Der er også et par overvejelser, som er gode at have med i baglommen, hvis du går og tænker, at et lån er noget for dig. Det er ingen smal sag at låne penge, og det kan ofte skabe utryghed og forvirring. Derfor er det vigtigt, at du sætter får en god låneoplevelse. Det får du med den rette vejledning, hjælp og research. Herunder kan du læse mere om, hvordan det bedste lån – måske – ser ud.

Det er altid godt at vide, hvad man skal kigge efter, når det kommer til at låne penge. Der er nogle essentielle begreber, som man kan danne sig et overblik over for bedre at kunne sammenligne lånene. Hvis du har styr på nogle konkrete informationsholdige tal, så kan du let danne dig et overblik over et konkret lån.

Størrelsen af renten
Det er altid væsentligt at kigge på renten, når du skal tage et lån. Det er i bund og grund en procentdel af den lånte kapital, som du skal tilbagebetale. Det er derfor optimalt, at den er så lav som muligt, da det er en afgørende faktor for, hvor dyrt lånet bliver. Det er af den grund altid fordelagtigt at holde et vågent øje med renten af lånet.

Afbetalingsperioden
Et andet begreb, der er vigtigt at kende, når det kommer til lån, er afbetalingsperioden. Det er altså den periode, hvor du skal tilbagebetale det lånte beløb. Det er derfor meget vigtigt, at dette passer til lånet formål og din egen privatøkonomi, da det fortæller noget om, hvor meget roderum du har.

Det samlede ÅOP
ÅOP – eller årlige omkostninger i procent – er nok det vigtigste begreb, som du kommer til at stifte bekendtskab med i din tid som låner. Det er det absolut bedste redskab til at sammenligne de forskellige lån, der er på markedet. Kort sagt er ÅOP et tal, hvor alle omkostninger ved lånets oprettelse og løbetid samt renter er medregnet. Det er et yderst interessant tal, der fortæller, hvor dyrt lånet egentlig bliver i sidste ende.

Hurtige tips

  • Nogle lån med en lav rente kan godt virke billige, men de har ”skjulte omkostninger” med høje gebyrer. Tjek derfor altid ÅOP.
  • Undersøg disse særlige gebyrer
  • Det er altid gratis at ansøge om et lån, og du binder dig først, når lånet bekræftes.
  • Undersøg altid, hvem låneudbyderen er – fx via Trustpilot.
  • Husk på, at du har fortrydelsesret på online lån.

Gode spørgsmål at stille sig selv, inden du låner

Inden du springer ud i at optage et lån, så er der altid nogle gode spørgsmål, som er værd at stille dig selv. Du får ikke noget ud af at springe hovedløst ind i en lånesituation, hvor du ikke kan se formålet med det. Impulslån er ikke et klogt valg – tværtimod skaber det større problemer, end det gavner. Det er altid en god idé at lave en grundig research, inden man tager store økonomiske valg, og derfor kan du tjekke op på, om du har tænkt det hele igennem ved at spørge dig selv om nedstående spørgsmål. Hvis du nemt kan besvare dem alle, så er du nået langt.

Hvad ønsker du at købe?
Hvad er det helt præcist, du har planer om at købe? Tager du et lån for at betale for en rejse, eller er det fordi, du gerne vil have mere om måneden? Det er helt essentielt, at du slår fast, hvad det er, du gerne vil med lånet, og hvad dets formål er. Det har betydning for dit pengebehov, så sørg for, at du har helt styr på prisen. Der er mange, der låner først, og det er uhensigtsmæssigt, da de ender med en kapital, som de ikke kan bruge til noget. Undersøg derfor den præcise pris på ferien, køkkenet eller bilen.

Hvordan ser din økonomi ud?
Du kommer til at betale af på lånet før eller siden, så det er utrolig vigtigt, at du har mulighed for at betale af på det. Du skal gerne kunne betale det aftalte beløb til tiden, mens du har kontrol over din økonomi. Der er alt for mange lånere, der ikke tænker sig om her. De låner bare til alverdens ting uden at tænke på konsekvenserne bagefter. Kan du betale af? Får du økonomiske problemer i fremtiden? Har du en stabil indkomst, eller er der udsigt til et par hårde måneder? Det er uhyre vigtigt at have sin økonomi med hele vejen. Ellers ender du i RKI.

Hvad mangler du af kapital?
Dette punkt hænger uløseligt sammen med det første. Så snart du har fundet ud af, hvad prisen på det produkt, du vil købe, er, så kan du hurtigt danne dig et overblik. Hvor mange penge ønsker du at låne? Hvor mange penge har du allerede på kontoen? Hvor mange af dine egne penge vil du bruge, og har du råd til at betale tilbage? Alle disse spørgsmål er relevante, når du skal vurdere, hvor meget af købet lånet skal finansiere. Du skal derfor altid låne på et velbegrundet grundlag.