Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Hvilket er det bedste billån?

Written: 22. april 2020

Last Updated on by martin@wedigitize.dk

De fleste der køber bil, har brug for et lån. Grunden de særlige danske forhold som gør biler næsten 3 gange så dyrt som i vores nabolande, kan de færreste købe en bil kontant eller på kassekreditten. På den positive side er det ikke svært at få et lån i dag. Vi bliver nærmest bombarderet med lånetilbud, dag ind, dag ud. Det gør det nemt at finde lån. Men det er ikke nødvendigvis nemt at finde rundt i junglen af de forskellige lånetilbud. Især fordi omkostningerne kan variere voldsomt.

Lad os prøve at få lidt system i junglen.

De billigste lån

  • SU lån – Hvis du er under uddannelse og berettiget til et SU lån, så kan du derved få den billigste kredit overhovedet. SU lån følger bestemte regler, som du skal kende. Men indenfor disse regler har du verdens bedste og billigste kredit, som kan bruges som et forbrugslån. Det kan i de rette omstændigheder give god mening at købe en bil på SU lån.
  • Kassekredit – her skal du passe lidt på. Fordi mange af de dyre forbrugslån og kviklån kalder sig også for kassekreditter. Det gør de for at omgå en lov der siger at du skal tænke dig om i 24 timer inden du må tegne et forbrugslån. Denne lov var ment for at begrænse dyre kviklån, som har haft en enorm vækst over de sidste år. Ved at udbyde kviklån som kassekredit, har lånyderne hurtigt gjort loven tandløs. Den billige form for kassekredit er den du får på din lønkonto.
  • Billån – også et dedikeret billån er nominelt blandt de billigste lån du kan få. Men faktisk kan et billån kun betale sig under visse omstændigheder. Et billån kommer med nogle af lånemarkedets allerlaveste renter. Til gengæld er stiftelsesomkostninger høje. Det er et engangsbeløb, som du heller ikke får skattefradrag for, som du ellers får for renterne. Det gør, at et billån kan vise sig dyrere end et lån med umiddelbart højere renter

Hvilket lån er så bedst til bilkøb?

Det kommer netop meget an på omstændighederne. Ikke mindst, hvor meget bilen skal koste.

Billån: Hvis du vil købe en ny bil, er et billån højst sandsynligvis dit bedste bud. Hvis bilen koster over 100.000,- og løbetiden er relativ lang, vil stiftelsesomkostningerne som typisk er omkring 7000,- blive mindre vigtige. Jo højere lånebeløbet og jo længere løbetiden, jo mindre betyder stiftelsesomkostningerne relativ til de samlede udgifter.

Forbrugslån/SU-lån: Et billån kræver også en kaskoforsikring, fordi bilen bliver af banken brugt som sikkerhed. Med brugte biler der koster mindre end ca. 30.000,- kan en kaskoforsikring være uøkonomisk. Når en bilskade udgør 60% af bilens værdi betragter forsikringen bilen som totalskadet. Dvs. at forsikringen vil udbetale dig bilens takserede værdi minus selvrisiko. Med brugtbiler i den lave ende kan en kaskoforsikring ofte simpelthen være uøkonomisk. Med en billig brugt bil vil du tit være bedst tjent med et billigt forbrugslån. Med et SU lån får du netop verdens billigste forbrugslån og de mest fordelagtige betingelser.