Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Drøm om tilbygning – gode råd til finansiering

Written: 28. marts 2020

Last Updated on by martin@wedigitize.dk

Annonce

Det kan være den bedste løsning at overveje en tilbygning, hvis pladsen er blevet trang derhjemme. For mange kan det nemlig bedre betale sig at bygge til end at flytte bolig.

Du skal dog være opmærksom på, at det bestemt ikke er gratis at lave en tilbygning, så det kræver nogle økonomiske overvejelser. Vi vil gerne hjælpe dig med at skabe et overblik, så du ved, hvor mange penge du får brug for at låne.

Prisen på en tilbygning

Det kan være svært at give en konkret pris på en tilbygning. I mange tilfælde vil omkring 20.000 kroner pr. kvadratmeter være et realistisk bud, men prisen afhænger af rigtig mange faktorer.

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at prisen kommer til at afhænge af hvilket rum du vil bygge. Det er markant dyrere at bygge køkken og badeværelser, mens stuer og værelser er billigere. Et badeværelse kan for eksempel nemt koste 30.000 kroner pr. kvadratmeter, mens du kan være heldig at slippe med 12.000 kroner pr. kvadratmeter for en stue.

Prisen afhænger også i høj grad af tilbygningens materiale, og det kan gøres billigere ved for eksempel at vælge træ frem for mursten. Til gengæld får du ikke helt den samme holdbarhed ved at vælge billigere materialer.

Sidst, men ikke mindst, skal du også være opmærksom på, at prisen kan blive markant lavere, hvis du selv er villig til at udføre dele af arbejdet. Der ligger mange håndværkstimer i en tilbygning, og du kan vælge at spare penge ved at ofre noget af din fritid.

Finansiering af tilbygning

Der er mange måder at finanserne en tilbygning, og mange vælger at låne penge til projektet. I første omgang er det værd at undersøge, om du kan blive godkendt til et forhåndslån.

Et forhåndslån minder om et realkreditlån. Forskellen er bare, at du belåner en bygning, som endnu ikke findes. Denne type af lån er billigere end et almindelige byggelån, så derfor er det værd at undersøge denne mulighed i første omgang. Det er normalt kun muligt at få et forhåndslån, hvis du bor i et område med gode boligpriser. Det skyldes, at banken har en klar forventning om forøget boligværdi af tilbygningen, og det giver dem større sikkerhed.

Hvis du er i tvivl, om det er en god økonomisk beslutning at lave en tilbygning, kan du undersøge den gennemsnitlige kvadratmeterpris i dit nuværende nabolag eller i din nuværende kommune. Hvis prisen er over 20.000 kroner pr. kvadratmeter, er der gode chancer for, at det vil give økonomisk overskud at lave en tilbygning.

I forbindelse med finansieringen af byggeprojektet er det også værd at være opmærksom på, at dit budget nemt kan skride. Derfor er det en god idé at sørge for en økonomisk buffer på mindst 10% af dit anslående budget til byggeprojektet.

Egenfinansiering vs. lån

Det er ikke sikkert, at du har mulighed for at få et forhåndslån til dit byggeprojekt, og i nogle tilfælde kan det endda være svært at blive godkendt til et byggelån.

Hvis du står i denne situation, kan det være nødvendigt at skabe en opsparing, så du har mulighed for at lave en større egenfinansiering af projektet, så du skal låne færre penge. Det kan også være en god idé at undersøge lånemarkedet for andre typer af lån. Du skal blot være opmærksom på, at renten ikke må være for høj på disse lån.

Som tommelfingerregel skal du altid huske på, at du er bedre stillet, hvis du selv står for en stor andel af finansieringen. Det mindsker blandt andet din risiko for at blive teknisk insolvent, hvilket desværre er en situation, som mange danskere er endt i.

Det billige og nemme alternativ

Du har nok forstået, at det en dyr og langvarig proces at lave en tilbygning. I nogle tilfælde kan det være eneste mulighed, men det er også værd at overveje, hvorfor du gerne vil bygge til.

Hvis du bare ønsker ekstra opholdsplads til dig og familien, kan det være en god idé at overveje om en udestue kan imødekomme dit behov.

Det er markant billigere at bygge end udestue end en almindelige tilbygning, og derudover kan den bygges med udestueelementer, som du for eksempel kan finde på https://www.sparvinduer.dk/udestueelementer/.

Du sparer ikke alene penge på denne løsning. Du vil også nemmere kunne udføre arbejdet selv, da det kræver markant mindre erfaring med håndværk.