Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog
Author: Kenneth Karl Nielsen, Backpackerplanet.dk

Budget og opsparing til jordomrejsen – sådan gør du

Written: 22. november 2018

Last Updated on by

Hvordan får jeg råd til min rejse? Hvad koster det? Hvordan sparer jeg op? Det er nogle af de helt almindelige spørgsmål, mange stiller sig selv, når de har valgt at rejse ud på den store, lange rejse. Her får du gode råd til opsparing og budget, som du kan bruge før, under og efter din rejse.

Først og fremmest skal du begynde at glæde dig helt vildt til din kommende rejse. Store rejser ud i verden giver fantastiske oplevelser, og selv længere rejser behøver ikke koste en formue. Det gælder blot om at holde styr på dine penge undervejs og vælge den rejsestil og de rejsemål, som passer til dit budget.

Det skal med i dit rejsebudget

Når du skal finde ud af, hvad din rejse kommer til at koste alt i alt, skal du tænke over følgende udgiftsposter. Du får dem lige herunder i punktopstilling, og under dem får du en kort beskrivelse af hver enkelt udgift.

  • Udgifter inden afrejse:
    • Flybilletter
    • Rejseforsikring
    • Vaccinationer
    • Udstyr
    • Visum
  • Udgifter på rejsen:
    • Overnatning
    • Mad
    • Transport
    • Sjov og underholdning
    • Store ekstra udgifter, som dykkercertifikat eller lignende
    • Uforudsete udgifter

Udgifter inden afrejse

Prisen på flybilletter afhænger naturligvis utroligt meget af, hvor du vil rejse hen, og hvor meget du skal flyve undervejs.
Fx kan du nogle gange få en flybillet t/r til Sydøstasien for under kr. 3.000, mens flybilletter til en jordomrejse med mange stop undervejs kan koste næsten kr. 20.000.

Rejseforsikring og vaccinationer er trælse men absolut nødvendige udgifter at betale, inden du tager afsted. Du SKAL have både den rigtige rejseforsikring og de rigtige vaccinationer.
Rejseforsikring og vaccinationer kan sagtens komme til at koste mellem kr. 4.000 og kr. 10.000.

Du kan købe dig fattigt i udstyr til rejsen. Sørg for at få en god rygsæk/taske og noget godt fodtøj – resten kan du oftest købe billigere undervejs. Udstyr til rejsen koster mellem kr. 1.000 og kr. 5.000 for de fleste.

Udgifter undervejs

Når du først er kommet afsted, skal du hver dag betale for overnatning og mad, og desuden også betale for alt det, du skal lave undervejs.

Hvis du rejser i billige lande og bor på billige hoteller eller hostels, kan en overnatning fås helt ned til omkring kr. 30 per nat, men den kan også koste flere hundrede kroner. Hvis du vælger at bo på hostels med fælleskøkken, eller hvis du køber gademad, så kan madbudgettet ofte holdes nede på under kr. 100 om dagen.

En anden udgift, som du ikke slipper for at betale, er lokal transport, når du er kommet frem til dit rejsemål. Her kan der sagtens bruges rigtigt mange penge.
Hvis du vil spare, så vælg altid lokale transportmidler, bliv længe på de samme steder, og bevæg dig rundt på gåben i stedet for at tage taxaer.

Oven i disse meget basale udgifter, skal du også afsætte penge til at have det sjovt.
Denne post er meget bred og kan indeholde alt fra udgifter og entréer til at gå i byen om aftenen og mindre, arrangerede ture, som du tager på.

Tænk altid over, hvad du bruger penge på, arranger dine turer selv, og dæmp udgifterne til at gå i byen om aftenen, så kan du sagtens styre disse udgifter.

Noget, der kan vælte ethvert rejsebudget, er, hvis du ikke får indregnet de store ekstra udgifter, som kommer undervejs. Et dykkercertifikat, en organiseret trekkkingtur, et bungyjump eller lignende; det kan være så dyrt, at det koster flere dages eller fint opsparet budget.
Planlæg derfor så vidt muligt disse oplevelser inden afrejse, og læg penge fra, så dit budget ikke bliver væltet undervejs.

Sidst men ikke mindst skal du selvfølgelig regne med, at der vil komme uforudsete udgifter undervejs. Det sker for alle rejsende på næsten alle rejser.

Sådan lægger du et rejsebudget

For at du kan lægge et godt rejsebudget, er det vigtigt at vide, hvor lang tid du skal rejse i, samt hvilke lande du vil besøge.

Der er meget stor forskel på prisniveauet i forskellige lande.

Heldigvis er nogle af de fedeste og mest populære backpackerlande også nogle af de billigste.
I lande som Indien, Nepal, Thailand, Malaysia, Filippinerne og Indonesien kan du rejse på lavbudget fra kr. 100 – kr. 150 om dagen per person.
Hvis du vælger du at rejse til Afrika eller Sydamerika, bliver det dyrere.
Der findes også billige rejselande i Europa. Læs mere i artiklen: Hvilke lande er billigst at rejse i?

Når du har landene klar, bare sådan nogenlunde, så kan du begynde at undersøge priser på flybilletter, rejseforsikring, vaccinationer, visum og udstyr. Det er de udgifter, du har inden afrejse.

Begynd derefter at undersøge, hvor mange lande du skal være i, og hvor længe du skal være der, og til sidste kan du ende med at have et overordnet rejsebudget i denne stil (alle beløb er helt fiktive):

Inden afrejse:
Flybilletter – kr. 8000,-
Rejseforsikring – kr. 4.000
Vaccinationer – kr. 4.000
Udstyr – kr. kr. 2.000
Visum – kr. 1.000
I alt – kr. 19.000

30 dage i Nepal af kr. 150 = kr. 4.500
30 dage i Thailand af kr. 150 = kr. 4.000
30 dage i Australien af kr. 400 = kr. 12.000
I alt kr. 21.000

Trek til Everest Basecamp – kr. 7.000
Dykkercertifikat i Thailand – kr. 3.000
I alt = kr. 10.000

Uforudsete udgifter – I alt kr. 10.000

I dette tilfælde ender du med en foreløbig pris på rejsen på i alt kr. 70.000.

Så skal pengene samles sammen – du skal til at spare op.

Sådan sparer du op til rejsen

At spare op til den store rejse er selvfølgelig krævende, for der skal spares på mangt og meget i lang tid. Derfor gælder det om hele tiden at holde motivationen oppe.

Hæng eventuelt nogle billeder op på din opslagstavle med noget af det, du skal opleve på rejsen.
Hav et lille billede af rejsemålet i din tegnebog. Hvis du tænker på rejsen, så bliver fristelserne til at bruge penge mindre.

Ellers kommer her en masse råd, som du kan bruge til at spare penge op til rejsen:

  • Arbejd mere
  • Gå mindre i byen / drop byturene helt
  • Put alle de kontanter, du får, i en sparegris
  • Gå eller tag cyklen på arbejde
  • Ønsk dig pengegaver til jul og fødselsdag
  • Sælg nogle af dine ting
  • Flyt sammen med en ven … eller hjem til dine forældre (i en periode)
  • Køb ikke nyt tøj (du får ikke brug for det på rejsen)
  • Lav langt det meste mad selv

Der findes mange andre gode metoder til opsparing. Du ved sikkert selv, hvordan du bedst får sparet penge op.

Få endnu flere gode råd om at rejse mere

Hvis du, ligesom jeg, efter den første store rejse bliver smittet med permanent rejsefeber, så vil det første du tænker på, når du kommer hjem være: Hvordan kommer jeg afsted igen?

Jeg har selv rejst som backpacker på næsten alle mine rejser i mere end 20 år, og jeg rejser mellem 6 og 8 uger hvert år. Det kræver, at jeg hver måned prioriterer det at lægge penge fra til at rejse for.

Jeg har skrevet en bog med 100 af mine bedste tip til at spare penge, tjene penge og andre økonomiske råd, og du kan købe bogen hos Saxo på dette link:

God fornøjelse med DIN rejse.