Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Bevar fornuften, når du låner penge

Written: 22. oktober 2019

Last Updated on by Admin Dev

At låne penge er en stor fristelse for mange mennesker. Hurtigt kan et lån nemlig føre til, at du får lånt flere penge, end hvad du kan betale tilbage. Er du først kommet i en stor gæld, kan det være svært at slippe ud igen.

Lån i de rigtige situationer

Når du låner, er det naturligvis vigtigt, at du ikke bare låner penge for at låne penge. De penge du låner, skal helst bruges på noget, som du har brug for i dit liv. Det kan være farligt med de hurtige, nemme lån, der findes i dag, fordi man impulsivt kan låne penge, som man i virkeligheden fortryder nogle timer senere. 

Skal du låne penge, kan det derfor være en god idé at pengene går til noget, som du har tænkt over i lang tid. Du kan eksempelvis lave en regel for dig selv om, at du aldrig må låne penge den samme dag, som du får lysten til det. Efter at du har sovet en god nats søvn, kan du kigge på lånet igen.

Kig på gebyrer, renter og ÅOP

Lån penge med et lån som har de rette betingelser for at låne, her skal du især være opmærksom på gebyrer, renter og ÅOP. Der er nemlig stor forskel på disse tal fra lån til lån. Skal du have et godt overblik over lånet, bør du kigge på lånets ÅOP.

ÅOP er de årlige omkostninger i procent. Det vil sige, at du kan sammenligne forskellige lån, der har samme størrelse og løbetid. Løber de lån du sammenligner over kortere eller længere tid end et år, skal du huske på, at den ÅOP bliver fordrejet.

Læg en plan

Skal du optage et lån, er det en god idé at lægge en plan for, hvordan du får betalt lånet. På den måde kan du se, om det er realistisk at betale det lån, som du er ved at optage, tilbage.

Lægger du en plan, skal du naturligvis være fornuftig med dine beløb. Det dur ikke, hvis du lægger et budget, der er så optimistisk, at du i sidste ende ikke kan overholde det. Kan du se på tallene, at du ikke kan betale lånet tilbage, bør du ikke ignorere dette faktum. Find et andet lån eller en alternativ løsning på din økonomiske knibe.

Spar penge

Hvis du arbejder på at betale et lån tilbage, bør du lægge et godt budget. Inddel dine udgifter i forskellige poster, så du kan få et overblik over, om du bruger for mange penge på en specifik post. Det kan for eksempel være, at det går op for dig, at du kan spare mange penge, hvis du laver din kaffe derhjemme i stedet for at købe din drikke på vejen. 

Et budget kan være rigtig rart at have, fordi det gør, at du kan bruge de penge, som du har til rådighed med god samvittighed. Du ved nemlig lige præcis, hvilke penge du bør bruge på hvad. Dette gør, at du ikke ved et uheld bruger penge, som skulle være brugt på tilbagebetaling.