Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the list

Overskydende SKAT

Written: 22. januar 2019

Udbetaling af Overskydende SKAT sker følgende dag(e):


10
apr

Når man har et arbejde, er selvstændig eller får udbetalt forskellige former for ydelser, indbetaler man samtidig SKAT af disse penge. Dette er nemlig lovpligtigt i Danmark. Det kan også komme til at betyde, at man fra tid til anden kommer til at betale for mange penge ind til SKAT. Når året er gået, opgøres det derfor, om man har betalt for lidt eller for mange penge i SKAT, og man har i den forbindelse selv ansvaret for at angive de oplysninger, der er behov for, som SKAT ikke selv automatisk har mulighed for at trække. Hvis man har betalt for mange penge i skat, får man pengene tilbage. Dette sker automatisk ved, at pengene bliver udbetalt til ens NemKonto.

Hvornår kan man se, om man får penge tilbage i SKAT?

Man kan se på sin årsopgørelse hos SKAT i TastSelv, om man får penge tilbage i skat. Her logger man på med det brugernavn og password, som man har. Denne årsopgørelse er klar hvert år i marts. Årsopgørelsen er den opgørelse, der viser, hvor mange penge man har tjent i løbet af en givent år, og hvor meget penge man har indbetalt til SKAT. Årsopgørelsen kigger derfor altid bagud på det år, der er gået. Når årsopgørelsen er klar, skal man altid tjekke, at alt er, som det skal være, og fristen for at indberette ændringer til årsopgørelsen er i 2019 den 1. maj.

SKAT får de fleste oplysninger

SKAT får i dag langt de fleste oplysninger automatisk, når det drejer sig om de indkomster, der skal betales skat af. Der er her tale om eksempelvis lønindkomster fra en arbejdsgiver, SU og diverse oplysninger fra banken. Der er dog nogle ting, man selv skal indberette i årsopgørelsen, når denne er klar i marts, og der vil her være tale om følgende: Håndværkerfradrag, kørselsfradrag, aktier og andre værdipapirer, indtægter fra deleøkonomi, børnebidrag, kost og logi samt dobbelt husførelse, arbejdstøj, faglitteratur, kurser m.m. og ægtefællebidrag. Når man har indtastet alle disse oplysninger, vil det efterfølgende fremgå, om man skal have penge tilbage i skat. Det er ens eget ansvar, at man får indtastet alle de relevante oplysninger.

Hvad hvis man er selvstændig?

Hvis man er selvstændig, får SKAT ikke automatisk oplysninger om, hvor mange penge man tjener. Man har her selv ansvaret for at angive på sin forskudsopgørelse, hvor mange penge man tjener, og samtidig periodevis indbetale SKAT. Det er dog værd at vide, at man selv bestemmer, om man vil indbetale SKAT på denne måde, og det skal kun gøres, hvis man i sin forskudsopgørelse har angivet, at man kommer til at tjene et specifikt beløb i løbet af året. Hvis ikke man gør det på denne måde, vil man skulle indbetale det fulde skattebeløb, når året er gået. For mange kan det nemlig være svært at vide, hvor meget man præcist kommer til at tjene i løbet af året, og det vil derfor til hver en tid være et estimat. Hvis man periodevis i løbet af året har valgt at indbetale skat, kan der som selvstændig også være mulighed for, at man får penge tilbage i skat, når året er gået, fordi man eventuelt kan have betalt for meget ind, da det aldrig er til at vide, hvor mange penge man reelt kommer til at tjene i løbet af et år. Her er det igen ens eget ansvar at tjekke, om alle oplysninger er korrekte, når årsopgørelsen er klar. For selvstændiges vedkommende skal der også udfyldes en såkaldt selvangivelse, der danner grundlag for årsopgørelsen.

Hvornår får jeg udbetalt overskydende skat?

Umiddelbart efter, at årsopgørelsen er offentliggjort, og man har indtastet de ændringer, man har til den, vil man få udbetalt den eventuelle overskydende skat. Dette er som regel cirka tre uger efter årsopgørelsens offentliggørelse. På årsopgørelsen vil det være angivet, hvis man skal have penge tilbage i SKAT, samt hvor stort dette beløb eventuelt er. Hvis man senere finder ud af, at man har flere oplysninger, der skal ændres, vil der gå ca. otte dage, før man har pengene på sin konto. Hvis man derimod har betalt for lidt i skat, vil det også fremgå af årsopgørelsen, og i så tilfælde vil man skulle indbetale penge til skat.