Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

7 ting du selv kan gøre for at spare

Written: 9. januar 2020

Last Updated on by

Hvad kan du selv gøre for at spare? Besparelser kan ofte foretages, i forbindelse med dit daglige forbrug, men hvordan kan du foretage dig noget selv, som sørger for at du sparer penge på sigt? Her får du nogle gode tips til, hvad du kan spare penge på, ved aktivt selv at gøre noget.

Do it yourself

Generelt set, er de fleste ting billigere når du gør dem selv. Det er selvfølgelig ikke altid, at ens evner rækker til at løse opgaven. Hvis dette er tilfældet, skal man selvfølgelig passe på med at fixe ting, så det bliver lavet rigtigt. Der er massere ting, som man kan lave selv, som ikke nødvendigvis indebærer at man skal være håndværker. Du kan bage dit eget brød, dyrke egne råvarer i en urtehave, strikke vintersokker eller lappe dit eget tøj, hvis du f.eks. mangler en knap. Prøv for det meste at finde en løsning selv, så du ikke ender med at bruge store dele af dit budget på unødvendige ting. Hvis du har en simpel frisure, kan du også forsøge at give dig selv en klipning, i stedet for at gå til frisør. Med tiden bliver du bedre til det.

Sælg ud

En klassiker er selvfølgelig at sælge ting fra dit hjem, som du ikke bruger mere. Gennemgå dit klædeskab fuldstændigt for tøj som du ikke bruger mere, eller er for småt. Sælg det på Facebook eller DBA. Gør det samme med alle dine ting. Bruger du virkeligt din Xbox eller PlayStation så meget? Eller er det virkeligt nødvendigt med alle bøgerne på hylden? Sæt en weekend af, til at få ryddet op i dine ting – også dem på loftet, som alligevel bare står og samler støv. Hvis du er heldig, så finder du en skjult ting, som du glemte du ejede, og kan indbringe en god portion penge.

Hvis du har mange småting, lamper eller keramik, så kan det være den rigtige løsning med et loppemarked. Her kan du anskaffe dig en stand, og hvis du er en god forhandler, så kan du få afsat mange nips-ting til en fin pris. Men her skal du passe på med ikke at blive for grådig. Du ønsker ikke at skulle have det hele med hjem igen, nu hvor du endelig har sat dig for at skulle af med det.

Få samlet dine lån til billige lån

Hvis du vil spare i hverdagen, så kan du med fordel begynde med at få samlet dine lån til billige lån hvis du har nogle kviklån eller minilån som du mener du kan samle til et større samlelån med lavere renter og udgifter. Dette kan du gøre på flere forskellige måder, men du kan først og fremmest afsøge markedet og se om du kan finde nogle billigere alternativer end dem du allerede har i forvejen og derved forsøge at sætte et regnestykke op for at se om det kan betale sig for dig.

Foretag dig billige eller gratis aktiviteter

Prøver dine venner altid at lokke dig med i byen, tage i biografen eller med ud at spise? Det kan hurtigt rende op hver måned, hvis fornøjelserne sker for tit. Du kan begynde at foreslå nogle aktiviteter som er billigere for jer alle, eller helt gratis. Tag en tur i skoven, til vandet eller tag på en picnictur med hjemmelavet mad. Det behøver ikke at koste det helt store, hver gang man skal noget. Nogle gange kan det også bare være en film på sofaen der skal til. Man kan sagtens have det sjovt alligevel. Når i så skal lave en større ting, så kan i prøve at kigge efter tilbud og rabatter.

Lav egne træningsøvelser

Du behøver ikke et fitnesscenter for at komme i form – og slet ikke hvis du gerne vil spare nogle penge. Du kan finde mange gode træningsøvelser online, som du kan lave derhjemme. Du kan indsamle de bedste til dine behov, og lave en kort plan. Ved at holde din krop sund og rask, kan du også spare penge på medicin og du får drukket noget mere vand.

Brug også naturen som din træningsplads. Løb en tur i den friske luft. Du kan eventuelt finde et godt terræn at løbe i, eller nogle gode trapper, hvor du kan lave nogle øvelser.

Tjek din årsopgørelse

Det er vigtigt at du undersøger din årsopgørelse jævnligt. Skat er for næsten alle danskere den største udgift. Den tager omkring 50% af indkomsten, allerede inden den lander på kontoen. Men der er nogle ting du kan undersøge på din årsopgørelse, for at du får lidt ekstra mellem hænderne. Din årsopgørelse bliver automatisk genereret af Skat, baseret på de ting du har indberettet. Men det er ikke alt som nødvendigvis er rigtigt alligevel.

Kører du mere end 24 km til og fra arbejde hver dag? Så har du ret til befordringsskat. Skat udregner det automatisk, på en rundhåndet manér, men hvis du bruger Google Maps f.eks., så har du ret til alle kilometerne. Hvis du kører en lidt længere rute pga. trafik el.lign. så har du også ret til befordring for de ekstra kilometer. Det er dog ikke tilladt at indtaste kilometerne, hvor du kører børnene i skole m.v. Husk at ændre dine arbejdsdage, hvis du arbejder mere eller mindre end 216 dage årligt, da dette er antallet af dage Skat arbejder ud fra som standard. Hvis du passerer enten Storebæltsbroen eller Øresundsbroen, på vej til arbejde, så er der også et fradrag at hente.

Hvis du sendes ud i marken fra dit arbejde, kan du få fradrag for kost og logi. Dette gælder også, hvis du skal på kursus eller til events osv. Afstanden mellem din post og dit hjem, skal blot være stor nok til, at du ikke har mulighed for at rejse frem og tilbage. Arbejdsopholdet må dog ikke være mere end 12 måneder.

Hvis du donerer penge til velgørenhed, så kan du faktisk få fradrag for det beløb. Det skal dog indberettes af firmaet. Du bør derfor gemme kvitteringerne fra donationerne, så du kan sende dem til firmaerne, hvis de ikke indberetter det.

Drop kirkeskatten

Hvis du ikke er af den helt store religiøse overbevisning, så er der penge at hente ved kirkeskatten. Ved at melde dig ud af folkekirken, kan du spare flere hundrede kroner hver måned. I gennemsnit betaler du 0,88% af din skattepligtige indkomst i kirkeskat. Ved at melde dig ud af folkekirken, mister du retten til at blive viet i folkekirken, med mindre at din partner er medlem, så er det tilladt. Du må stadig gerne komme i kirken, hvis du har lyst, og du kan stadig blive begravet ved kirken. Ved begravelse, vil det umiddelbart blive uden deltagelse fra præsten og kapellet. Du må stadig gerne få dine børn døbt, så længe det er efter aftale med præsten. Husk på, at du altid kan melde dig ind i folkekirken igen, hvis du fortryder din frameldelse.
Du kan evt. bruge afmeldkirkeskat.dk til at melde dig ud.

Kom af med de dårlige vaner

Den skulle komme før eller siden – cigaretterne. Det er selvfølgelig svært at stoppe med rygningen, men det er en kæmpe besparelse, hvis det kan lade sig gøre. Det bedste vil selvfølgelig være at kunne gøre det uden nikotintyggegummi, plaster, hypnose, og hvad der ellers findes af behjælpeligheder. Men hvis det kan gøre den sidste forskel, så vil det også være bedre for økonomien. Udover cigaretterne, så drop også alkoholen, da det også er en dyr fornøjelse at have med at gøre.