Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Spar penge på din indkøbstur

Written: 9. januar 2020

Last Updated on by

På indkøbsturen er der mange ting du kan gøre for at spare penge. Vi kender alle det, at man får puttet nogle ekstra ting i kurven igennem supermarkedet. Her kommer nogle gode råd til, hvordan du undgår en alt for lang bon på den anden side af kassebåndet.

Tilbudsaviser

Langt de fleste supermarkeder og købmænd sender tilbudsaviser ud. Gør brug af dette, inden du tager afsted. Tjek din madplan igennem, og undersøg de steder hvor dine råvarer kan fås billigere. Ud fra dette kan du også få hjælp til din indkøbsliste. Men hold dig til din plan, da du nødigt skal have andre tilbudsvarer på indkøbslisten, som du falder over i tilbudsavisen.

Det er selvfølgelig ikke meningen at skulle forbi 8 forskellige forretninger, når du skal ud at handle. Men prøv at tag en vurdering af, hvor du kan få mest ud af at tage hen. Så gå ud og hiv “Nej tak til reklamer”-skiltet af din postkasse, så du kan komme i gang med at spare penge.

Brug egen bærepose

Det er et simpelt trick, men samtidigt noget som kan spare dig mere end du tror på årsbasis. En almindelig bærepose går ca. til 2,5 kr., men hvis du skal have 1-2 af dem hver gang du handler, så render det også op i en slags penge.

Ifølge Miljøstyrelsen, så bruger danskerne 3,5 plastikpose om ugen. For 2,5 af disse poser, betaler husstanden 3 kroner pr. pose, hvoraf den sidste er gratis i forbindelse med køb af tøj eller kosmetik. Den gennemsnitlige plastikpose koster 2,1 kroner, hvilket betyder at den gennemsnitlige husstand hvert år bruger 390 kroner på plastikposer. Det betyder at danskerne i alt køber 460 millioner poser om året, svarende til en værdi på 966 millioner.

Få anskaffet dig en permanent indkøbspose af net eller stof. De kan fås billigt, og er også meget bedre at have med sig kvalitetsmæssigt. Nogle supermarkedskæder har endda nogle nogle til rådighed selv. Ved at have din egen pose, så er du også med til at skabe et bedre miljø. Hvis du bare er afsted for at hente noget hurtigt, så er der altid poserne for enden af kassen, som er gratis at tage med. Det kan nogle gange være nok.

Køb større mængder

De fleste husstande har en fryser til rådighed. Dette bør du udnytte i forhold til dit budget. Handel ind til en uge ad gangen. Så er det også nemmere at holde ved din madplan. På sigt er det billigere for dig at handle større mængder. Frys det ned som du ikke skal bruge til den pågældende dag, men ligesom butikkerne bliver mere opmærksomme på madspild, så bør du også være det. Danskerne smider fødevarer ud for ca. 11,6 milliarder om året, og i gennemsnit bruges der 10% af den disponible indkomst på fødevarer. Derfor bør du finde en god balance i, hvor meget du skal bruge, da det vil spare dig penge at bruge alt hvad du køber.

Handel aldrig på tom mave

Du bør aldrig handle, hvis du er meget sulten eller tørstig. Forskningen viser nemlig, at du har større tilbøjelighed til at putte ekstra snacks og læskedrikke i kurven i sådanne tilfælde. Dette skyldes, at hjernen får et større behov for kalorier, hvilket betyder at du har lyst til at købe større mængder. Ikke nok med det, så er du også mere villig til at betale mere for det. Derfor kan du hurtigt ende med både at bruge flere penge når du handler, men også købe mere usundt.

Men det er faktisk ikke kun madvarer som du køber mere af, når du er sulten. Selv tøj og sko kan ryge med i kurven. Dette skyldes, at hjernen nærmest slår fra. Jo hurtigere du får taget dine beslutninger, jo hurtigere kan du spise. Derfor har du også større tendens for at hive varer ned for hylderne. Det viser resultaterne fra en undersøgelse foretaget af Minnesota University.

Behold dankortet derhjemme

Når du har dankortet i lommen, er der også større sandsynlighed for, at du får råd til ekstra ting ud af ingenting. Så behold kortet derhjemme, og brug kontanter i stedet for. Ved at hæve kontanter i små bidder, ved du hele tiden hvad der skal til, for at du kan betale for indkøbslisten og intet andet. Med dankortet derhjemme, har du ikke råd til at skal købe den lækre kage der står i bagervinduet.

Kig efter de rigtige varer

For at spare penge, er der nogle bestemte varer, som kan hjælpe dig og dit budget. Ved bevidst at købe sæsonvarer, kan du spare penge. Typisk ser man det på frugt og grønt, at nogle varer er billigere end andre, baseret på årstiden. Det samme gælder for økologiske varer, som ganske vidst er dyrere end ikke-økologiske varer.

Butikkerne har fået større fokus på madspild. Både pga. miljøet, men også for egen økonomis skyld. Det betyder, at du ofte kan finde gode spotpriser på produkter, som er tæt på sidste salgsdato. Dette er en god idé at udnytte, hvis du alligevel skal bruge det i løbet af 1-2 dage. Disse varer er ofte samlet ét sted i butikken, og er markeret med gule lapper el.lign. Generelt vil det være en økonomisk fordel, at handle discountvarer frem for mærkevarer. Nogle gange kan discountvaren faktisk værre bedre.

Køb groft

Ved at købe groft, kan du spare, da det mætter mere, og du derfor ikke spiser ligeså meget. Du kan bl.a. købe groft pasta, ris og brød. Ved at købe groft, får du ekstra næring, og er mæt i længere tid.

Drop færdigretterne

Danskerne viser større efterspørgsel for færdigretter ifølge Madindeks-rapporten. I 2017 bruger flere danskere færdigmad i forbindelse med at lave maden selv. Men hvis du vil spare penge, er det billigst for dig at gøre det fra bunden. Find forklædet frem, sammen med opskriftsbogen. Maden smager oftest bedre, og du kommer til at få en mere varieret kost. Når du laver maden selv, er det også nemmere for dig at undgå madspild, da man hurtigt kan tilføje nogle overskydende råvarer.