Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the blog

Rengøring af tavlen – en guide

Written: 24. marts 2022

Last Updated on by Mai-Britt Skovsgaard

Sponsoreret indhold:

Whiteboards er nyttige elementer på kontorer, seminarlokaler, men også til skoler og universiteter. På de hvide flader kan du fx brainstorme, organisere dine tanker og udvikle koncepter. Men i mange institutioner er der også det problem, at de praktiske tavler med hvid overflade bliver grimme efter et stykke tid, og rester af tuscher forbliver synlige. Dette behøver dog ikke at være tilfældet. Med den rette pleje og rengøring kan du fjerne stort set alle rester, så tavlen kan bruges længe og ser ren ud. I denne guide vil vi informere dig om, hvordan du rengør en tavle korrekt, og hvordan du kan bruge din tavle i lang tid.

Vigtigt: Disse tips kan ikke bruges til at rengøre Kridttavle.

Ren whiteboardtavle

Selvfølgelig er rengøring af en tavle faktisk ikke så kompliceret. Ikke desto mindre er der et par tricks og tips, der sikrer, at tavlen altid skinner klart og holder længe. Grundlæggende er der forskellige alternativer. For det første kan whiteboardet rengøres med en svamp; til gengæld findes der også specielle flydende rengøringsmidler – og sidst men ikke mindst et par “insider-tip” til whiteboard-rengøring. Og selvom nogen ved et uheld har brugt en permanent markør på tavlen, skal tavlen ikke bortskaffes med det samme. Det er der også en løsning på. Men mere om det senere. Lad os først tage et kig på de valg, vi har, når det kommer til konventionelle rengøringsmidler.

Whiteboard-renseren

Som allerede nævnt findes der en speciel flydende tavlerenser, der lader tavlen skinne i ny pragt. Dette produkt fås normalt som rengøringsspray. Det kan derefter blot sprayes på tavlen og tørres af med en blød klud. Sørg dog for, at der ikke bruges papirhåndklæder. Papirhåndklæder er normalt for hårde og kan efterlade ridser på tavlen.

Grundlæggende er alle disse whiteboard-rensere alkoholbaserede væsker. Som et alternativ til tavlerengøringsmidler, der er specielt designet til dette formål, kan enhver form for sprit også bruges. Som et alternativ til den flydende variant fås specialrensen til tavlen også i skumform. Med alle disse alkoholbaserede rengøringsmidler kan selv små spor af gammel skrift på tavlen nemt fjernes.

Ulempen ved disse produkter: De lugter dårligt. Det gør dem ret uegnede til hurtig brug ind imellem eller til små rettelser under et møde eller en workshop. De bruges derfor mest til at genoprette lokalet til dets oprindelige tilstand efter et møde og til at rengøre tavlen grundigt. Sådan rengøring skal normalt ikke udføres mere end en gang om ugen.

Hvis du ikke ønsker at købe en speciel rengøringsmaskine, kan du blot selv gøre tavlen renere. Til dette er det nok at forberede en blanding af isopropylalkohol og vand. Alternativt kan der bruges sæbevand eller vinduespudser. Et lille tip: En smule parfume, eddike eller spiritus kan også bruges til at rengøre whiteboardet i nødstilfælde. Lige når du indser, at du har valgt de forkerte penne, er sådanne løsninger en hurtig løsning på problemet. For selv permanente tuscher kan stadig fjernes relativt nemt, så længe de stadig er våde.

Whiteboardsvampe anbefales dog især til hurtig rengøring og rettelser under et møde eller en workshop. Der findes forskellige typer tavleviskere. Filtsvampe er særligt populære, og de kan også udstyres med en magnet, der gør, at svampen kan “parkeres” direkte på tavlen. Et alternativ er svampe, som sædvanligvis består af en skumkerne, hvorover strygepapir klemmes. Hvis duppepapiret er snavset, kasseres det, og svampen dækkes igen. De fleste af disse varianter af whiteboard-svampen er ergonomisk formet.

Sidst, men ikke mindst, er der en anden variant af tavleviskelæderet, der er elektrisk betjent. I stedet for en svamp er der ruller inde i viskeren, der fjerner markøren fra brættet. Denne type viskelæder kan dog kun bruges til kemisk rensning og skal oplades regelmæssigt eller genoplades med batterier. Denne type viskelæder kommer heller ikke med en magnet. Alt dette giver lidt besvær ved håndteringen.

Papirhåndklæder, som dem der bruges til at tørre hænder på toilettet, bruges ofte i hverdagen til at tørre tavlen af. Papirhåndklæder af denne type ligger som regel rundt overalt og bliver derfor ofte brugt provisorisk. Dette er dog klart ikke tilrådeligt, da papiret er relativt groft og derfor kan efterlade fine ridser på overfladen. Malingen fra brætmarkøren samler sig senere i disse ridser – som så ikke længere kan fjernes så let. Konsekvenserne er grimme snavs og pletter. Du bør derfor sikre dig, at du altid har en brugbar svamp eller forsyning af brætviskerfleece til rådighed, så du ikke skal bruge køkkenrulle.