Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Variable omkostninger

Written: 13. november 2018

Hvad er variable omkostninger?

Når du driver en virksomhed, kan man snakke om virksomhedens variable omkostninger. Disse variable omkostninger er omkostninger, som har en direkte forbindelse til salget og produktionen af en vare. Når en virksomhed sælger en vare, kunne en variable omkostning eksempelvis være fragten, og når den producerer en vare, kunne en variable omkostning være materialet. En anden vigtig variabel omkostning er også lån til de ansatte.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvorfor kaldes det variable omkostninger?

Disse omkostninger er, som navnet også antyder, variable, da de afhænger af mange faktorer, hvor en af de helt store er, hvor mange varer man producere og sælger. Der er jo ofte mængderabat.

For at bestemme hvor store de variable omkostninger er for en enkelt vare, kan man bestemme den variable enhedsomkostning. Denne finder man ved at dele de variable omkostninger med afsætningen. Herved finder man den gennemsnitlige variable omkostning for en enkelt vare, da denne jo kan variere. Man kan tale om 3 forskellige slags variable enhedsomkostninger.

Ved den første er den variable enhedsomkostning konstant for alle enhederne. Dette betyder, at der hverken er flere eller færre variable omkostninger ved hver enhed.

Ved den anden slags variable enhedsomkostning koster den første enhed mere at lave en de andre. Her falder den variable enhedsomkostning altså, og det er derfor en fordel at lave mange enheder. Denne er meget hyppig, da man ofte får fragten for 50 varer til samme pris som fragten for 100, og man kan få mængderabat på materialet.

Den tredje slags er modsat af den anden. Her stiger den variable enhedsomkostning for hver enhed. Derfor er det altså en fordel at lave færre enheder. Dette kan ske, hvis for mange medarbejdere bliver sat til at lave varen, og de derfor bliver mindre produktive eller ikke kan samarbejde. Det kan også være, hvis en person bliver sat på overarbejde, da det ofte er her man ser et fald i produktivitet. Her vil de variable omkostninger altså stige, da man skal betale flere personer eller betale en person for overarbejde for få produceret varerne, men det er ikke sikkert, at de producerer ligeså mange pr. mand, som de kunne have gjort tidligere på dagen, eller hvis de var lidt færre på arbejde.