Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Rentesats

Written: 22. november 2018

Hvad er en rentesats?

Rentesats er et begreb, der er relevant at se nærmere på, når der blandt andet er tale om det at optage et lån. Når et lån skal optages, vil der som regel være en rente, der er koblet til dette lån. Når der er tale om rentesatsen, er det den rentesats, som der skal betales tilbage på et lån. Renten på et lån vil variere, alt efter hvilket lån der er tale om, men renten den situation, låntageren står i, kan også have betydning for renten. En anden faktor, der kan have betydning, er ligeledes, hvor hurtigt låntageren har mulighed for at tilbagebetale lånet. Der er stor forskel i renten, når der er tale om almindelige banklån, realkreditlån eller andre former for lån. Det er alene långiveren, der fastsætter renten, og når der tilbydes et lån til en låntager, er det til hver en tid et tilbud, som låntageren kan vurdere, om denne vil tage imod. Når man er på udkig efter et godt lån, er det til hver en tid en god idé at undersøge markedet for banker og andre lånudbydere, så det er muligt at finde det lån, der har den laveste rente. Her er det dog nødvendigt at huske på, at der til ethvert lån, ud over renten, også er forskellige former for gebyrer tilknyttet til optagelsen af lånet, som også skal betales.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

I hvilke sammenhænge anvendes begrebet rentesats?

Som ovenfor nævnt anvendes begrebet rentesats blandt andet i forbindelse med det at optage lån. Det er desuden relevant at tale om ordent rentesats, når det drejer sig om en kassekredit, som jo også er en lånemulighed, som banker tilbyder. Til en kassekredit er også tilknyttet en rentesats, og det er denne rentesats, der siger noget om, hvor stor en andel renter, der skal betales af de penge, der lånes. Rentesatsen er fast, og den anvendes, når der månedligt eller kvartalsvis tilskrives renter.

Det er også væsentligt at se på ordet rentesats i erhvervsmæssig regi. Her kan en virksomhed kræve en rentesats af både andre erhvervsdrivende og private kunder, når disse skylder penge til virksomheden. Det kan eksempelvis være tilfældet, hvor der er købt varer, som der enten ikke er betalt for, eller hvor der er betalt for sent for varerne. Her kan virksomheden opkræve et gebyr for ikke at have modtaget pengene rettidigt. Her anvendes en rentesats, der tager udgangspunkt i Nationalbankens udlånsrente.